Ljig: Podrška sugrađanki, blokada Ibarske

Građani su za srijedu najavili nove proteste ispred Centra za socijalni rad kada će napraviti “živi zid” da bi spriječili izvršenje odluke.

Matijevićevoj je lokalni sud presudio da mora da vrati ćerku suprugu Robertu Matijeviću, državljaninu Hrvatske, s kojim vodi brakorazvodnu parnicu.

Građani su u 11 sati započeli protestnu šetnju ispred nadležnog suda u Ljigu, nakon čega su stigli da raskrsnice na Ibarskoj magistrali u Karađorđevoj ulici i blokirali put.

Mirnim protestom građani traže od države da ne dozvoli predaju ćerke Matijevićeve, žene koja je napustila supruga zbog nasilja i bila smještena u zagrebačkoj sigurnoj kući.

ljig 2 2

Učesnici protesta ističu da ne protestuju samo protiv lokalnog suda u Ljigu, već i protiv cijelog pravosudnog sistema Srbije koji se, kako navode, “ponio maćehinski” i nije stao u odbranu prava za normalan život Nataše i Matijević i njene ćerke Ree.

Matijevićeva je rekla Tanjugu da je prije tri godine došla iz Zagreba sa devetogodišnjom ćerkom Reom, jer je tamo bila u sigurnoj kući, pošto su obe bile žrtve zlostavljanja.

Ona je kazala da se poslije dvomješecnog boravka u sigurnoj kući vratila kod svojih roditelja u Srbiju i da je hrvatski sud tada donio odluku da bude staratelj djeteta tokom brakorazvodnog procesa.

Prema njenim riječima, suprug Robert Matijević je podnio optužbu protiv nje na osnovu haške konvencije i od tada traje sudski postupak.

Ona je rekla da je Osnovni sud u Valjevu tri puta donosio presudu da u roku od osam dana vrati dijete u Hrvatsku, ali da je Viši sud dva puta odbijao tu odluku.

Međutim, viši sud je zajedno sa osnovnim sudom, potom donio odluku da se dijete vrati u Hrvatsku, a ona je tri puta novčano kažnjavana, jer nije vratila dijete.

Matijevićeva je istakla da ona nije hrvatski državljanin, ali da ćerka ima dvojno državljanstvo i da ona, kao majka, nema materijalnih mogućnosti da obezbjedi povratak djeteta.

Kako je istakla, njoj su kao majci ugrožena osnovna prava na starateljstvo nad djetetom i zato traži od države Srbije da ih zaštiti jer su srpski državljani.

Matijevićeva je dodala da bi mogla da ostane da živi sa djetetom, ali u Hrvatskoj, ali da tamo nema gdje da živi, niti ima mogućnosti da obezbjedi egzistenciju.

Ona je dodala da nije uskraćivala mogućnost suprugu da povremeo viđa dijete na osnovu odluke suda.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender