22. 09. 2021.

Nastavljeno ročište Miškovićima

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je iza zatvorenih vrata održano pripremno ročište u procesu protiv vlasnika “Delta holdinga” Miroslava Miškovića i još desetorice optuženih za malverzacije u putarskim preduzećima.

Na ročištu, koje će biti nastavljeno sutra optuženi su se kratko izjašnjavali krivici.

Miškovićv branilac Zdenko Tomanović rekao je novinarima nakon završetka današnjeg ročišta da je ono zatvoreno za javnost i da zbog toga ne može da se izjašnjava o tome šta je njegov klijent rekao pred sudom.

On je, međutim, najavio da će tražiti da tok suđenja prate domaći i strani posmatrači zbog, kako je naveo, kršenja elementarnih prava njegovog klijenta.

Odbrana okrivljenih ranije danas je podnelija zahtev sudu da se pripremno ročište odloži zbog, kako su rekli novinarima u pauzi pripremnog ročišta, nepostojanja uslova za fer i pravično suđenje.

miskovicev sin

Branilac Mila Đuraškovića, advokat Zoran Ateljević, rekao je da u ovom trenutku ne postoje objektivne okolnosti za fer i pravično suđenje i naveo da se u Specijalnom sudu već vodi krivični postupak protiv vlasnika “Nibens grupe” (Đuraškovića) i nekolicine optuženih.

Branilac Mila Đuraškovića, advokat Zoran Ateljević, objasnio je novinarima razloge zbog kojih je odbrana okrivljenih zatražila da se pripremno ročište ne održi.

“Ne postoje objektivne okolnosti za fer i pravično suđenje, a drugi razlog je to da se pred ovim sudom već vodi krivični postupak protiv nekolicine optuženih”, rekao je Ateljević.

Na pitanje novinara, on je precizirao da je riječ o Milu Đuraškoviću i još trojici optuženih.

“Smatramo da optuženje ima isti identitet i da se procesno pravo okrivljenih narušava tako što se vode dva paralelna postupka”, objasnio je Ateljević.

Kako je predsjednik sudskog veća objasnio, u ovom trenutku ne postoje razlozi koji bi dalju aktivnost suda doveli pod sumnju da će postupati nepristrasno u ovom krivičnom postupku i da će se ispoštovati sva načela koja predviđa Zakon o krivičnom postupku, odnosno da suđenje bude pravično i fer.

Takođe, kako je sud naveo, ne postoje ni razlozi cjelishodnosti da se u ovom trenutku ovaj postuk spoji sa drugim u kojem je optužen Đurašković, “jer je drugi postupak duboko u fazi dokaznog postupka i u ovom trenutku spajanje bi bilo štetno i ne bi bilo ekonomično za taj drugi postupak”.

milo djuraskovic
Sud je donio odluku da se na nejavnoj sjednici nastavi pripremno ročište.

Početak pripremnog ročišta već je jednom odložen 14. avgusta, jer branioci pojedinih optuženih nisu bili uredno pozvani.

Na pripremnom ročištu, koje će shodno zakonu biti održano bez prisustva javnosti, sud utvrđuje koje su činjenice sporne i koje će se utvrđivati u toku dokaznog postupka.

Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa (suđenje).

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković je pušten 23. jula iz pritvora koji mu je zamjenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Njemu je privremeno oduzet pasoš i određena mu je mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja svakog prvog radnog dana u mjesecu policiji.

Iste obaveze ima i njegov sin Marko, kome je 7. avgusta ukinut kućni pritvor pošto je kao garanciju dao lokal vredan 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je i Đurašković, dok se svi ostali brane sa slobode.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender