Pročitajte ovo prije nego uzmete sledeću žvaku

Vjerovatno ih žvaćete nekoliko puta dnevno. Neki ih žvaću da bi prikrili loš zadah. Drugi ih koriste kako bi se držali podalje od cigareta. Za neke, to je samo navika. Prije nego što uzmete sledeću žvaku iz pakovanja, pročitajte malo o posljedicama ove česte navike.

 

Da li je žvakaća guma loša po vas?

Žvakaća guma nije najgora stvar na svijetu. Međutim, njeno konzumiranje može biti i loše, ukoliko ne žvaćete “pravu” žvaku. Određene žvakaće gume sadrže šećer koji može uzrokovati stvaranje karijesa i propadanje zuba. Istraživanja pokazuju da je žvaku koja sadrži šećer najbolje žvakati petnaest minuta – za to vrijeme iz žvake će “izaći” sav šećer te će se proizvesti dovoljno pljuvačke koja će isprati njegove ostatke sa zuba.

Većina stomatologa preporučuje konzumiranje žvaka koje ne sadrže šećer. Međutim, određene vrste žvaka, koje ne sadrže šećer, sadrže aspartam. Ova hemikalija je donekle kontroverzna. Dugotrajno konzumiranje aspartama povezuje se sa defektima kod novorođenčadi, rakom, dijabetesom i određenim neurološkim poremećajima.

Potražite žvakaće gume koje su zaslađene ksilitolom. On zvuči kao hemikalija, ali je zapravo prirodni zaslađivač. Određeni proizvođači žvakaćih guma ga koriste kao zamjenu za šećer. Konzumiranje žvakaćih guma koje sadrže ksilitol ne samo da stimuliše proizvodnju pljuvačke (čime se smanjuje loš zadah) već i sprečava oralne bakterije u proizvodnji kiselina.

 

Glavobolje i nadimanje

Žvaka može biti uzrok glavobolje. Prilikom žvakanja koristi se osam različitih mišića lica. Nepotrebno žvakanje može stvoriti hronično stezanje u dva ova mišića, koji se nalaze blizu sljepoočnica. To može izvršiti pritisak na nerve koji se nalaze u ovom dijelu glave što, na kraju, može dovesti do hroničnih, čestih glavobolja.

Kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog kolona i drugih želučano-crijevnih poremećaja, žvakaća guma može uzrokovati nadutost i stvaranje gasova (zbog činjenice da prilikom žvakanja žvake gutate dodatni vazduh) što može izazvati nelagodnost kod već iritiranih crijeva.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender