Banjaluka: Paradoks vještačkog ostrva u Vrbanji

Naime, Administrativna služba grada Banjaluka (ASBL) uputila je preduzeću “Putevi RS” zahtjev za saglasnost za izradu novog saobraćajnog rješenja u naselju Vrbanja, a u cilju izgradnje pristupnog puta za novoizgrađeno gradsko groblje.

Potvrđeno nam je to juče u “Putevima RS”, preduzeću koje je prije samo nekoliko dana “Niskogradnji” iz Laktaša naložilo rušenje prvobitnog rješenja, tj. razdjelnog vještačkog ostrva koje je bilo postavljeno na sredini magistralnog puta, što je ovo preduzeće i uradilo. U “Putevima RS” kažu kako su nalog za uklanjanje razdjelnog ostrva izdali iz više razloga, među kojim je i to da saglasnost za izgradnju koju su ASBL dali još 2008. ne odgovara izvedenom stanju radova.

Ono što bi ponovo moglo zabrinuti vozače jeste što se novo idejno rješenje ne razlikuje mnogo od prethodnog, jer se ponovo planira izgradnja razdjelnog ostrva.

Da je novi zahtjev upućen, potvrdili su nam i u Odjeljenju za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja ASBL, u kojem smatraju kako je i prvobitno rješenje izvedeno vrlo kvalitetno, te da je trebalo pustiti da radovi na njemu budu završeni i da bude postavljena saobraćajna signalizacija.

“Novim planom, saobraćajnica će u jednom dijelu biti proširena prema groblju, a zeleni pojas koji je uklonjen biće ponovo izgrađen, s tim da će ovaj put biti duži”, kazali su juče u ovom odjeljenju.

Natalija Kostrešević, portparol “Puteva RS”, kazala je kako će prvo stručna komisija ovog preduzeća izvršiti uvid u novi predlog koji je došao iz ASBL, te će zatim izaći na teren da izvrši neophodnu kontrolu.

Do sada nismo uspjeli saznati koliko je koštala izgradnja saobraćajnice na kojoj je razdjelno ostrvo srušeno, kao ni koliko će koštati izgradnja na osnovu novog rješenja ukoliko dobije saglasnost, pišu Nezavisne.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender