Dan bijelog štapa: Unaprijediti položaj slijepih i slabovidih lica

Suzić je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, Srni rekao da treba popraviti položaj slijepih i slabovidih lica u Srpskoj i da na tome treba da rade svi subjekti društva.

On je kao najveći problem sa kojim se susreću slijepa i slabovida lica naveo nezaposlenost i obrazovanje. “Oko 60 odsto naših članova faktički živi u zoni siromaštva”, rekao je Suzić.

Govoreći o obrazovanju, Suzić je rekao da je ova oblast zakonski dobro riješena, ali da se u praksi teško primjenjuje.

Suzić je rekao da su još prisutne i mnoge arhitektonske barijere, u javnom prevozu i u ustanovama.

On je napomenuo da ne postoje ni “koridori za kretanje slijepih lica” i dodao da bi Banjaluka trebalo da ima jedan koridor od centra grada do prostorija gradske organizacije.

Suzić je naveo da u Republici Srpskoj ima oko 2.000 slijepih i slabovidih lica, te da Savez okuplja 22 organizacije u Srpskoj koje pokrivaju sve opštine.

Gradska organizacija slijepih Banjaluka je najveća organizacija u Srpskoj i okuplja 340 članova iz Banjaluke, Prnjavora, Čelinca, Kotor-Varoša, Kneževa i Laktaša.

Predsjednik Gradske organizacije slijepih Banjaluka Miroslav Mandić rekao je da veliki broj slijepih i slabovidih lica živi niskim standardom, sa vrlo niskim primanjima, te da im je ekonomsko-socijalni položaj veoma težak.

Mandić je istakao da slijepa i slabovida lica žele ravnopravan status i jednake uslove i mogućnosti u svim oblastima društvenog života.

Menadžer projekta “Zvučne knjige” /”Talking Books”/ Radomir Radanović rekao je da je ovaj projekat, koji se finansira sredstvima EU, počeo u martu ove godine, da će trajati godinu dana i da podrazumijeva nabavku kombi vozila, adaptaciju prostora Gradske organizacije i nabavku opreme za rad.

Prema njegovim riječima, u toku je adaptacija prostorija, a njihovo otvaranje i uručenje kombija biće obavljeno kada se za to stvore tehnički uslovi.

Slijepa i slabovida lica okupila su se danas u Gradskoj organizaciji slijepih Banjaluka, nakon čega su uz podršku predstavnika Administrativne službe grada Banjaluka, Centra za socijalni rad i prijatelja tradicionalnom šetnjom, uz pomoć bijelog štapa, ukazali na probleme sa kojima su ovi ljudi suočeni u društvu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender