Meron: Svi predmeti u Haškom tribunalu biće okončani do 2017.

Predstavljajući 20. godišnji izvještaj Međunarodnog suda, Meron je rekao da su u toku suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, generalu Ratku Mladiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću i lideru SRS-a Vojislavu Šešelju.

Prema njegovim riječima, eventualni žalbeni postupci koji bi proistekli iz ovih predmeta potpašće pod nadležnost Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/.

Meron je naveo da se presude po žalbi u predmetu “Đorđević”, te predmetu “Šainović i drugi”, koji obuhvata više optuženih, očekuju do kraja ove godine, a do početka 2015. godine četiri druge presude po žalbama.

Posljednji preostali žalbeni postupak u predmetu “Prlić i drugi”, koji obuhvata šestoricu optuženih, Meron smatra da će biti okončan sredinom 2017. godine.

Meron je tokom predstavljanja izvještaja istakao da je Međunarodni sud od 1. avgusta prošle do 1. avgusta ove godine izrekao više presuda nego u skoro bilo kojem drugom jednogodišnjem periodu.

Meron je Generalnu skupštinu UN obavijestio o mjerama sprovedenim u okviru Strategije okončanja rada Međunarodnog suda i upoznao članove sa ostvarenim napretkom u pravosudnim aktivnostima.

Savjet bezbjednosti UN osnovao je 22. decembra 2010. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove koji će nastaviti da obavlja više ključnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju /Haškog suda/ nakon okončanja njihovih mandata.

Mehanizam ima dva ogranka. Jedan ogranak obuhvata funkcije proistekle iz Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, smješten je u Tanzaniji, i počeo je da radi 1. jula 2012. godine. Drugi ogranak je smješten u Hagu i preuzeo je funkcije proistekle iz Haškog suda. Počeo je s radom 1. jula 2013.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender