26. 09. 2021.

Naprednjaci osvajaju i Vojvodinu i Srbiju

Međutim, eksperti se slažu da rezultati izbora u Vrbasu ne odstupaju bitno od većine istraživanja javnog mnjenja. Pri tome, kažu, rezultat SNS od 40 odsto može se uporediti s rejtingom te stranke u republici, dok su rezultati SPS (23 odsto) i DS (18 odsto) čak i bolji nego što bi to bilo na republičkom nivou. Prevedeno u brojke, to bi značilo da naprednjaci mogu da dobiju oko 101 mandat u republičkoj skupštini, socijalisti 58, a DS – 46!

Pored toga, analitičari smatraju da će približavanje izbora u Beogradu i na republičkom nivou dodatno pojačati pritiske na pokrajinsku vlast kako bi izbori bili održani zajedno i o jednom trošku.

– Na pokrajinske izbore ne utiču rezultati u jedinicama lokalne samouprave. Ali ne može se poreći da su rezultati izbora u Vrbasu proizvod opšteg trenda – jasno je da SNS ima najveću popularnost u Srbiji. Dodatni argument je lokalna kampanja, koja je uspela da motiviše građane da u velikom broju izađu na izbore – kaže za Kurir politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Pored SNS, ocjenjuje on, svaka stranka pojedinačno prošla je na ovim izborima u skladu sa svojim rejtingom na republičkom nivou. Pri tome su, kako kaže, DS i SPS nešto jači nego na republičkom nivou, dok LDP, DSS i URS nisu prešli cenzus, a teško je zamisliti da će se to dogoditi i na parlamentarnim izborima.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da se mogu praviti paralele s republičkim nivoom zato što Vrbas nije tradicionalno uporište SNS, a na prošlim izborima DS je osvojio ubjedljivu pobjedu.

– Ako je ovde SNS dobio 40 odsto, može se očekivati i bolji rezultat na republičkom nivou. Ali teško je na osnovu lokalnih izbora zaključiti da li će DSS, LDP i URS preći cenzus na republičkom nivou. Uopšte, ukrupnjavanje političke scene je teško moguće – ocjenjuje Anđelković.

On ističe da su izbori u Vrbasu razbili mit o asimetričnom slabljenju DS, prema kojem je Bojan Pajtić daleko snažniji u Vojvodini nego što je to Dragan Đilas u Srbiji.

Izvor: Kurir

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender