26. 09. 2021.

Vještačko mlijeko za bebe puno aluminijuma

Proizvodi u kojima su pronađene zabrinjavajuće količine aluminuma su Aptamil, Hipp Organic i Cow and Gate, a istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je najviše aluminija bilo u mlijeku na bazi soje, piše londonski Dejli mejl.

Istraživači su potvrdili da mlijeko za odojčad sadrži i do 100 puta više aluminijuma od majčinoga mlijeka što može uzrokovati zdravstvene probleme u kasnijem razvoju.

U Velikoj Britaniji zakonima je propisano da nivo aluminijuma u vodi ne smije biti veći od 200 mikrograma po litru, a neke od formula sadrže nekoliko puta veći nivo.

Prema istraživanjima, koja su objavljena u časopisu BMC Pediatrics, aluminijum se povezuje s neurološkim bolestima, defektima kostiju i demencijom.

Proizvođači tvrde da ne dodaju aluminijum u prehrambene proizvode, ali često su pakovani u aluminijsku foliju, a uz to se metali mogu pronaći u sastojcima od kojih se pravi mlijeko. Kao primjer su naveli da se aluminijum nalazi u biljkama soje zbog kiselog tla na kojem se uzgajaju.

Stručnjaci su pozvali proizvođače da smanje udio aluminijuma koji završava u mlijeku za odojčad tako da roditelji mogu bez brige kupovati njihove proizvode.

– Znamo dosta o aluminijumu, ali još ne znamo koje sve razorne učinke može imati na ljudsko tijelo. Ljudi su uglavnom mogli čuti o njegovoj povezanosti sa Alchajmerovom bolešću i drugim neurološkim stanjima, a od ranije znamo da utiče na formiranje kostiju – rekao je šef tima istraživača Kris Eksli.

Alumnijum takođe može izazvati anemiju koju kasnije nije moguće eliminisati uz pomoć suplemenata gvožđa.

Eksli je rekao da mu nije jasno kako aluminijum u tolikim količinama završava u mlijeku i upozorio da su pronađene količine prevelike za čovjekov organizam, posebno u tom ranjivom periodu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender