24. 09. 2021.

“Čistoća” svakodnevno obilazi naselja

Banjalučanin Slavko Talić, koji je prije mesec dana renovirao kuću u banjalučkom naselju Lazarevo, kaže da je u više navrata imao neugodnu situaciju sa komšijama kojima je smetao njegov stari namještaj pored kontejnera, te da je boga molio da se radnici “Čistoće” pojave prije nego ga komšije prijave i plati kaznu.

Građani ljuti zbog otpada

– Nisam bio siguran kojim danima “Čistoća” odvozi kabasti otpad i čim sam završio sa renoviranjem, namještaj sam ostavio pored kontejnera nadajući se da će brzo da ga pokupe. Ipak, fotelje i kauč stajali su tu dva dana, što mi je na nos izašlo, vjerujte.

Komšije su svaki dan upozoravale da je bolje da namještaj poklonim nekom, da je to ruglo naselja, da im smeta kada hodaju trotoarom, itd. Na sreću, dođoše neki Romi i odvezoše to treći dan. Znam da je sada u toku jesenja akcija čišćenja grada i češće vidim kamione kako odvoze otpad, ali kada sam ja renovirao kuću, mozak mi popile komšije, a “Čistoće” ni na vidiku – priča ovaj Banjalučanin.

Sa druge strane, u banjalučkom preduzeću “Čistoća” kažu da se kabasti otpad odvozi svakim danom u terminima koje odredi Administrativna služba grada.

Trenutno je u toku jesenje uređenje i čišćenje grada pa se kabasti otpad odvozi celi dan, dakle nema određenog termina, isto tako je kada je u pitanju prolećna akcija čišćenja. Međutim, u danima kada nisu akcije, kabasti otpad se odvozi u vremenu od 7 do 15 časova. Ukoliko građani otpad ostave posle 15 časova, on će biti pokupljen sutra ujutro – kaže direktor pomenutog preduzeća Jasminko Bogdanić.

Problem neplaćeni računi

On naglašava da do sada, kada je ova tematika u pitanju, nisu imali problema sa građanima, namještaj nije ostavljan na nekim teško pristupačnim mjestima, niti su se građani žalili na neredovne obilaske naselja i odvoz otpada.

– Imamo specijalna vozila koja se koriste za ove namjene, tako da nema problema prilikom utovara otpada. Jedini problem koji mi imamo jesu građani koji ne plaćaju redovno račune. Najviše bi nam pomoglo kada bi građani redovno plaćali račune, time bi dali veći doprinos efikasnijem i boljem poslovanju našeg preduzeća – naglašava Bogdanić. Veliki problem Banjalučanima stvara i odlaganje građevinskog otpada, a da nakon odlaganja ne plate po džepu.

Iz JP “DEP-OT”, koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, kažu da cijena građevinskog otpada sa betonom svih vrsta dužine do četiri metra koje građani dovezu na deponiju, košta šest KM po toni, dok je čista građevinska šuta bez željeza 3,60 KM. Na pitanje da li imaju popust, da li je u cijenu uračunat prevoz i šta sa onim građanima koji nemaju novac, direktor ovog preduzeća Novo Grujić kaže da “DEP-OT” ne vrši usluge prevoza i da nemaju popuste.

– Ipak, građani koji treba da dovezu čistu zemlju mogu to da učine, a mi ćemo je uzeti bez ikakve naknade, kaže Grujić.

Kazna 100 KM

Iz Administrativne službe grada kažu da kazna za fizičko lice koje nepropisno odloži otpad na mjestu koje nije predviđeno za to iznosi 100 KM. Oni podsećaju da građani imaju mogućnost da se dva puta mjesečno, odnosno u toku proljećne i jesenje akcije čišćenja grada, riješe kabastog otpada koji su akumulirali u mjesecima od akcije do akcije i to potpuno besplatno, odnosno, na račun grada. Ističu da trenutna prva jesenja akcija u gradu teče po planu.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender