22. 09. 2021.

Evropska Komisija objavljuje izvještaj o Srbiji

Kako su ranije prenijele agencije, Evropska komisija je ocijenila u izvještaju da je Srbija “dovoljno ispunila” politička mjerila, a djelimično i ekonomska mjerila Evropske unije.

Takođe, u izvještaju se navodi da se očekivanju da u januaru 2014. najkasnije počne pregovore o članstvu s Briselom.

EK podvlači da je “2013-a bila istorijska godina za put Srbije ka EU” i ističe da je “Srbija aktivno i konstruktivno djelovala na vidljivom i održivom pospješenju odnosa s Kosovom”, što je dovelo do sporazuma s Prištinom o normalizaciji odnosa koji je nužno primjeniti.

Komisija EU ponovo naglašava da je “ključno pozabaviti se pitanjima direktnog finansiranja i nadzora nad medijima, kao i održanja javnih radio i TV sredstava informisanja”.

Dodaje se da je “posebno je bilo za žaljenje što ‘parada ponosa’ zabranjena treću godinu iz bezbjednosnih razloga, čime je propuštena prilika da se dokaže poštovanje osnovnih prava”.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport predaće premijeru Ivici Dačiću Izvještaj o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Devenport će Dačiću predati Izvještaj na sastanku u 11.15 sati u Palati “Srbija”, najavila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić očekuje da će izveštaj EK o napretku Srbije na putu u EU biti pozitivan.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender