File: EU posmatra Srbiju u novom svjetlu

File je naveo i da Evropa sada posmatra Srbiju u novom svjetlu, kao dinamičnu zemlju, odlučnu u sprovođenju reformi i izgradnji svoje budućnosti zasnovane na vrijednostima EU.

Srbija je okrenula novu stranicu: istorijski sporazum Beograda i Prištine iz aprila ove godine, važni gestovi prema susednim zemljama u cilju pomirenja, stupanje na snagu sveobuhvatnog okvira za saradnju sa EU Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i, iznad svega, otvaranje pregovora o pristupanju, naveo je File u autorskom tekstu za list Danas od srijede.

“Dostignuća Srbije postaju moćan izvor inspiracije za ostale zemlje u regionu. Početak pristupnih pregovora naročita je prekretnica u odnosima Srbije sa EU. I više od toga: to predstavlja mogućnost bez presedana za zemlju i njene građane”, kazao je evropski komesara.

On je rekao da, na površini, proces pregovora sa EU može da izgleda tehnički, sa hiljadama stranica raznih pravnih akata i zakona koji se analiziraju i usklađuju.

“U stvarnosti, taj proces nudi jedinstvenu šansu za sprovođenje reformi i uvođenje najviših standarda u mnogim oblastima koje pokriva: od jačanja ljudskih prava i vladavine prava, preko bolje javne uprave, do unapređenja zaštite životne sredine i prava potrošača”, istakao je File.

Prema njegovim riječima, proces će biti zahtjevan i iziskivaće neko vrijeme, ali napori će se isplatiti.

“Reforme nisu zbog EU, one su zbog Srbije: modernizovana zemlja, koja se čvrsto drži standarda EU, donijeće koristi svim svojim građanima, i to ne samo kada pristupi Uniji već i prije toga, sve vrijeme priprema za članstvo”, kazao je evropski komesar.

Ovako je transformativna moć proširenja EU već djelovala kod drugih zemalja, i tako će biti i u slučaju Srbije. Ovo je samo početak dugog putovanja: tempo će zavisiti od same Srbije i njenog uspjeha u domaćim reformama i preuzetim obavezama. Fokus će sada biti u oblastima koje su ključne za svakoga u Srbiji: reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma javne uprave, naveo je File.

Prema ekonomskim izazovima treba se odnositi odlučno, prema svega u vezi s teškom fiskalnom situacijom i visokom stopom nezaposlenosti, rekao je on.

I, istovremeno, naglasio je File, Srbija svakako treba da ostane u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa s Kosovom i primjeni svih sporazuma postignutih u dijalogu.

“Put Beograda ka članstvu u EU nudi posebnu šansu za modernizaciju Srbije u narednim godinama. Za njega će biti potrebno neko vrijeme i biće mnogo izazova, ali vrijedi ga preduzeti. Evropska komisija ostaje posvećena da prati Srbiju na tom putu. Sada je prilika da se ta mogućnost što bolje iskoristi i Beograd je nadomak toga”, rekao je File.

/list Danas, agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender