Narodno pozorište RS premijerom podiže zavjesu

Ovim komadom svečano će biti otvorena i 84. sezona teatra, koju će obilježiti slogan “Istorija se ponavlja”, ali i obilježen 83. rođendan ove pozorišne kuće.

Tom prilikom će biti dodijeljene i nagrade za najbolja glumačka dostignuća u prethodnoj sezoni.

Kako je ranije istakla Đorđevićeva, rediteljka komada, predstava nosi naziv “Četrnaesta” jer se bavi događajima u vezi sa sarajevskim atentatom, izvršenim 28. juna 1914. godine, ali i zbog toga što idemo u susret 2014. godini, u kojoj ćemo, sjećajući se 1914. godine, shvatiti da živimo stvarnost koja je počela da se formira tada.

Jedna od uloga u ovom pozorišnom ostvarenju pripala je i glumcu Goranu Jokiću, koji je napomenuo da pričom nisu željeli nikoga posebno da ocrne ili da uzdižu, već da ispričaju ljudsku stranu ovog događaja.

“Kako društvo oko nas može da unesreći svijet, tako i jedan čovjek može mnogo da učini kako bi mijenjao taj svijet. A, Gavrilo Princip je bio od takvih ljudi”, kazao je Jokić.

Napomenuo je da rad na predstavi nije podrazumijevao klasične probe, jer će se kroz nešto više od dva časa trajanja ovog komada pojaviti 60 likova, a svaki od glumaca utjelovio je po nekoliko uloga.

Pojasnio je da je predstava režirana kao dokumentarni film na sceni, gdje glumci moraju savršeno precizno da reaguju jedni na druge.

Predstava je režirana kao dokumentarni film, u kojem glumci precizno moraju da reaguju jedni na druge

U priči o sarajevskom atentatu našla se i glumica Miljka Brđanin-Babić, koja je napomenula da je riječ o potresnoj, ali istorijski tačnoj priči s obzirom na to da se radi o likovima koji su postojali i doveli do krupnih promjena u svijetu, a koje se i danas osjećaju.

Glumačka ekipa “Četrnaeste” priznaje da je mnogo naučila o istoriji našeg naroda kroz rad na ovom komadu, a jedan od glumaca Zlatan Vidović rekao je da su pripreme počeli ljetos kroz čitanje knjige “Sarajevo 1914” Vladimira Dedijera.

Dramaturg Rade Simović smatra da najnoviji projekat NP RS orvelovskog naziva “Četrnaesta” ide korak dalje u onu vrstu neistraženog prostora, gdje je svaki segment dramskog i istorijskog posvećen i podređen diskursu pozorišta.

Đorđevićeva je ranije podsjetila i da su pucnji u Sarajevu označili preokret u istorijskim zbivanjima čitavog svijeta.

“Tok istorije naglo je ubrzan i konačno usmeren ka tački kojoj je Evropa od samog početka 20. vijeka sa zebnjom i euforijom stremila, ka opštem ratu koji je izmenio svet koji je do tada bio poznat”, navela je ona.

“Četrnaesta” će u petak biti izvedena na Velikoj sceni NP RS sa početkom u 20 časova, a prva repriza može da se pogleda u subotu.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender