26. 09. 2021.

Nepovlačenje tužbe za genocid otvara vrata prošlosti

“Samo povlačenje tužbe može doneti potpun mir i otvoriti perspektive suživota. Ovako, kakva god bila presuda, niko neće biti zadovoljan”, rekao je Nikolić novinarima danas u Beogradu nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Ističući da samo stavljanje tužbe ad akta može obezbijediti mir, Nikolić je rekao da činjenica da Hrvatska ne odustaje od povlačenja tužbe znači “tri nedjelje blaćenja” i sudski proces koji nikome ne treba.

On je naglasio potrebu da dvije zemlje odrede vremenski okvir unutar kojeg će biti riješena sva otvorena pitanja i dodao da za “otopljavanje odnosa”, osim povlačenja tužbe, ključno pitanje ostaje poštovanje srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Nikolić je upozorio da se u Hrvatskoj Srbi uporno predstavljaju kao okupatori ili četnici, što nikako ne može doprinijeti trajnoj normalizaciji odnosa.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da Vlada Hrvatske još nije donijela definitivnu odluku da ostane pri tužbi za genocid, ali da on prihvata sve posljedice u vezi sa tim.

Josipović je dodao da je glavni preduslov da tužba, eventualno, bude povučena to da se trajno riješi pitanje nestalih.

“Tužba za genocid je postupak koji može da optereti obje zemlje. Biće onog što neće biti ugodno čuti, ali ovo će pitanje biti riješeno kada bude riješeno pitanje nestalih”, dodao je Josipović.

On je naglasio da je Nikoliću sa hrvatske strane prenio zainteresovanost da diplomatskim putem bude riješeno pitanje granica i sukcesije, kao i pitanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

TOMISLAV NIKOLIC, IVO JOSIPOVIC

Josipović je najavio da će sa Nikolićem sutra posjetiti Hrvate koji žive na teritoriji Srbije.

Hrvatski predsjednik sastaće se danas u Beogradu i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i sa predsjednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem.

Prema protokolu, predviđeno je da se Josipović tokom dana obrati poslanicima u parlamentu Srbije i da se prvi put nakon 18 godina sastane sa predstavnicima udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender