26. 09. 2021.

Podgorica u decembru otvara ključna poglavlja

Barozo je novinarima izjavio da između EU i Crne Gore postoje bliski odnosi.

“Moja poruka danas je veoma jasna – EU ostaje posvećena politici proširenja, a posebno procesu pristupanja Crne Gore Uniji”, istakao je Barozo, navodeći da se u decembru očekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

On je rekao da će Brisel nastaviti da pomaže Crnu Goru u njenim naporima na putu ka članstvu u EU.

“Želim da pohvalim usvajanje ustavnih promjena s ciljem jačanja nezavisnosti crnogorskog sudstva i akcione planove za oblasti vladavine prava”, rekao je Barozo, dodajući da je Crna Gora “šampion regionalne saradnje”.

On je naveo da Evropska komisija ukazuje na važnost slobode medija i očekuje da se do kraja ispitaju slučajevi nasilja nad novinarima u Crnoj Gori.

Vujanović je zahvalio za podršku koju Evropska komisija daje Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

“Zadovoljan sam što je Crna Gora ispunila zahtjeve Evropske komisije i što je u situaciji da može da očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24. To je veoma važno za budućnost naših evropskih integracija”, naglasio je Vujanović.

Vujanović je rekao da očekuje da godišnji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori bude pozitivniji nego prethodni. On je rekao da ta država sve preduzima kako bi bili rasvijetljeni napadi na novinare.

“Ne bježimo od toga da postoje slučajevi napada na novinare koji su neotkriveni. Mi smo vrlo zabrinuti zbog toga i država preduzima sve da se takvi napadi više ne dese i da budu pronađeni počinioci takvih nedjela”, naveo je Vujanović.

Sastanku Vujanovića i Baroza prisustvovao je i komesar EU za proširenje Štefan File.

Crnogorski predsjednik se ranije juče sastao se sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, a sutra će razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender