Pacijenti donirali Kliničkom centru Banjaluka ćebad i posteljinu

Predstavljen idejni projekat Medicinskog kampusa u Banjaluci

Idejnim projektom predviđa se izgradnja Medicinskog kampusa na Paprikovcu, gdje je smješten i Klinički centar Banjaluka.

“Planirana je izgradnja novih objekata za potrebe Medicinskog fakulteta, Centra za edukaciju i istraživanje, Fakulteta zdravstvenih nauka i Srednje medicinske škole“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Ukupna površina novih obrazovnih jedinica u Medicinskom kampusu bila bi 26.700 metara kvadratnih, a procijenjena vrijednost projekta je 35 miliona evra.

Prednosti od izgradnje Medicinskog kampusa su brojne, a neke od njih su efikasnije provođenje nastave i ušteda vremena zbog zajedničke lokacije, poboljšanje obrazovanja studenata medicine i medicinskih sestara zbog lakšeg pristupa Kliničkom centru.

Izrada studije, idejnog projekta i smjernica povjerena je konzorcijumu KOVI – IPF /COWI – kompanija iz Danske, IPF – Pomoć za infrastrukturne projekte/.

“Na današnjoj prezentaciji istaknuto je da postojeći sistem obrazovanja za medicinske sestre i druge zdravstvene radnike u Republici Srpskoj, nije u skladu sa obrazovnim pristupima u evropskim zemljama“, navedeno je u saopštenju.

Iz resornog ministarstva poručuju da Medicinski kampus, zajedno sa Kliničkim centrom, treba da ponudi visoko kvalitetne usluge i da postane jedan od značajnijih medicinskih, zdravstvenih, obrazovnih i naučnih centara u regionu.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici ministarstava zdravlja, prosvjete i kulture i finansija, Evropske investicione banke, Univerziteta u Banjaluci, Kliničkog centra, Novog urbanističkog zavoda, Medicinskog fakulteta, te konzorcijuma KOVI – IPF.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender