Propali pregovori, SAD na korak od bankrota

Kako piše “Vašington Post”, vođstvo republikanaca nije uspjelo da ubijedi konzervativne partijske kolege da podrže koliko-toliko kompromisni prijedlog, koji bi nakon toga bio upućen Senatu u kome demokrate imaju većinu.

“Gotovi smo za večeras”, kratko je za vašingtonski dnevnik izjavio republikanski kongresmen iz Kalifornije Kevin Mekarti.

Prethodno su uticajne konzervativne grupe “FreedomWorks” i “Heritage Action” pozvala republikanske kongresmene da ne podrže bilo kakav kompromis s demokratama i Obamom, i da dozvole da se SAD prvi put u svojoj istoriji približe bankrotu i nemogućosti da servisiraju spoljni dug.

Mediji u SAD, nešto više od 24 sata prije roka do kada mora da se podigne limit za zaduživanje, taj scenario sad već vide kao prilično realan.

Iako je tokom vikenda i u ponedjeljak djelovalo da su se stavovi dvije strane približili, dogodilo se nešto slično kao i pred rok za usvajanje budžeta, 1. oktobra, kada su konzervativni kongresmeni bliski Pokretu čajanka stopirali bilo kakav dogovor.

Predstavnički dom Kongresa, koji kontrolišu republikanci, najavio je nešto ranije sopstveni prijedlog za izalazak iz krize, prema kome bi limit za zaduživanje bio produžen do 7. februara, dok bi finansiranje federalnih aktivnosti vlade bilo nastavljeno do 15. decembra, ostavljajući vremena do tada da se postigne trajan dogovor.

Plan republikanaca predviđa i niz manjih izmjena vezanih za Zakon o zdravstvenom osiguranju (Obamaker).

Međutim, to nije zadovoljilo konzervativce i sada ostaje srijeda kao posljednji dan za evantualni dogovor dvije strane.

U slučaju da do dogovora ne dođe, država bi prvi put u svojoj istoriji ostala bez gotovine i ne bi bila u stanju da plaća prispjele obaveze, pošto će tada američki javni dug dostići 16,7 triliona dolara, i biće dostignuta granica do koje može da se pozajmi novac za plaćanje računa, takozvani plafon duga.

Ekonomisti upozoravaju da bi u slučaju neusvajanja produženja limita za zaduživanje vlade došlo do katastrofalnih posljedica, ne samo po američku, već i po cjelokupnu svjetsku ekonomiju. Došlo bi rasta kamatnih stopa kod datih zajmova, smanjenja vrijednosti akcija na berzi, veće nezaposlenosti i moguće nove recesije.

Bila bi ugrožena, ako ne i u potpunosti onemogućena isplata svih vrsta socijalnih i zdravstvenih pomoći američkim građanima, plata pripadnicima vojske, sredstava za povraćaj poreza, kao i isplata novca onima koji su ga uložili u hartije od vrijednosti u vlasništvu SAD.

Kongres je do sada, od 1960. godine, 78 puta davao saglasnost na produženje limita za zaduživanje.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender