Svjetski dan hrane: Nedovoljna nutritivna vrijednost obroka

Prema njenim riječima, nutritivna vrijednost obroka odraslih, ali i mališana u predškolskim i školskim ustanovama trebala bi biti daleko bolja.

“Ishrana u vrtiću treba da podrazumijeva dvije šolje mlijeka ili jogurta dnevno, najmanje dva obroka od mesa, ribe ili jaja, dva obroka povrća, te mnogo žitarica i voća”, istakla je Stoisavljevićeva novinarima u banjalučkom vrtiću “Plavi čuperak”, povodom 16. oktobra Svjetskog dana hrane.

Ona je dodala da podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske govore da unosimo jako malo namirnice iz grupe žitarica i to uglavnom namirnice od bijelog brašna.

“Nedovoljno jedemo voće i povrđe, najviše banane i krompir, a vrlo malo bobičasto i jagodičasto voće, te žuto, zeleno i narandžasto povrće. Јedemo i nedovoljno ribe, manje od jednom sedmično, a preporuke su najmanje dva puta sedmično“, objasnila je Stoisavljevićeva.

Јelena Đaković-Dević iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, koje zajedno sa Institutom za javno zdravstvo i Privrednom komorom, godinama obilježava Svjetski dan zdravlja, rekla je da je o zdravoj ishrani najvažnije govoriti djeci.

“Ministarstvo ove godine posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani u vrtićima. Do sada smo preduzeli niz aktivnosti kako bi stvorili okruženje u kojem će djeca imati priliku da razviju svijet o zdravom životu”, navela je ona.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić podsjetila je da ova ustanova već petu godinu realizuje projekat “Naše je bolje”, a da ove godine žele da i najmlađima pošalju poruku o značaju kupovine domaćih proizvoda.

“Naši proizvođači obezbijedili su namirnice za spremanje hrane za mališane vrtića `Plavi čuperak`, ali i ostale banjalučke vrtiće. Važno je hraniti se zdravo, kupovati zdravo, ali i kupovati domaće”, naglasila je Ristićeva.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluke Nataša Radulović kazala je da svih 2.200 mališana u vrtićima odrastaju uz zdravu ishranu.

“Naši mališani već znaju šta je zdravo i dobro. Nastojimo da od prve godine djeteta do polaska u školu stvaramo zdravu osnovu. Poruka svima je da bismo bili dobri i zdravi ljudi, moramo zdravo da se hranimo“, rekla je Radulovićeva.

Mališani vrtića “Plavi čuperak” obilježili su današnji dan priredbom, ali i pripremom povrća za zimnicu, učeći na najbolji način šta je zdravo.

U obilježavanje Svjetskog dana hrane u vrtiću “Plavi čuperak” uključila su se banjalučka preduzeća “Krajina klas“, “Vitaminka“, “Moja pekara“, “Krajina med“, “Prirodno bilje“, “M-BL“, Udruženje voćara Srpske, “Simeuna“ iz Prnjavora, “Agrojapra“ iz Novog Grada, “Vitinka“ iz Kozluka, “Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, “Agreks“ iz Donjeg Žabara i “Vip Krajina“ iz Laktaša.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender