“Ukio Bankas” dobila spor protiv RS od 154 mil. KM!

Odlukom Okružnog privrednog suda Bijeljina, po tužbi AB “Ukio Bankas” Litvanija, zbog prinudne naplate duga, danas će biti blokirani svi bankarski računi osnovne proizvodne firme u “Birču” “Alumine” Zvornik čije je upravljanje nedavno preuzela Republika Srpska, ekskluzivno saznaje Kapital.ba.

„Alumina“ je jedna od kćerki firmi Fabrike glinice „Birač“ i u njenom 100% vlasništvu, čijom se blokadom praktično zaustavlja prizvodnje glinice u Zvorniku.

Pored zapljene novčanih sredstava na svim računima, naredne sedmice počinje oduzimanje kompletne imovina, mašina, kancelarijskog namještaja, zemljišta. Biće zaplijenjen i prodat udio „Alumine“ od 48,9% u doo „Alusil“ Zvornik ukupne vrijednosti kapitala 5.010.000 KM, navodi se u Rješenju o izvršenju Suda.

Sud u Bijeljini je Rješenjem naredio da se zaplijene i prodaju sve nekretnine “Alumine” od zemljišta, do poslovnih zgrada, navedenih takstativno u čak 80 tačaka.

Presuda je donesena na osnovu tužbe „Ukio Bankas“ radi naplate novčanih potraživanja od „Alumine“ po osnovu više ugovora o kreditu

“Ukio Bankas” je sa “Aluminom” sklopila Ugovor o kreditu br. 17-392/08 od 29. Aprila 2008. godine, zatim Ugovor br. 17-131 od 21. avgusta 2009. godine, te Ugovor br. 17-580/12 od 30. novembra 2012. godine.

“Alumini” će danas biti blokirani računi kod “UniKredit” Banke, Balkan Investment Banke, Nove Banke Banjaluka, Pavlović Banke i Hipo Banke Banjaluka.

Sud je odlučio da se “Alumini” zaplijeni sva imovina od faksa, stolica, veš mašine, bojlera, kontejnera, do kamiona i proizvodne opreme koju koristi Fabrika glinice “Birač”, nabrojanih u čak 554 stavke u Rješenju.

Stečajni upravnik uložio prigovor

Stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazar Đurđević potvrdio je da su dobili Rješenje Okružnog privrednog suda Bijeljina.

“Rješenje smo dobili juče kasno i to poslije radnog vremena. Mi smo iznenađeni ovakvom presudom kojom se praktično zaustavlja rad Fabrike “Birač”. Uložili smo odmah danas prigovor”, rekao je Đurđević.

Prigovor se može uložiti u roku od osam dana, ali ono, prema Rješenju Suda, ne odlaže izvršenje, što znači da “Alumina” a time i Fabrika “Birač”, praktično od danas ne mogu poslovati.

On kaže da je njihov osnovni argument da je ovde riječ o stečajnoj masi “Fabrike glinice Birač”, te da nijedan od povjerilaca, pa tako ni „Ukio Bankas“ ne može se na ovaj način namirivati. „Јa sam njima (Ukio Bankas) osporio i razlučno pravo i potraživanja, jer se tu radi o fiktivnom ugovoru“, kaže Đurđević.

No, izgleda da to neće baš tako biti jednostavno. Rješenje Okružnog suda pokazuje da preuzimanje Fabrike glinice Birač“ i njenih kćerki firmi, od kojih je jedna i Alumina“, od strane Republike Srpske neće ići tako jednostavno. Naprotiv, Republika Srpska sada protiv sebe ima jednu članicu Evropske unije. Naime, država Litvanija je dokapitalizacijom „Ukio Bankas“ u Kaunasu postala njen vlasnik , čime je preuzela i naplatu njenih potraživanja.

Prinudnom naplatom od „Alumine“ 154 miliona KM dovodi se u pitanje rad i funkcionisanje Fabrike glinice „Birač“, drugih povezanih firmi ali i njenog glavnog poslovnog partnera i snabđevača „Rudnika boksita Milići“.

Izvor: Capital.ba

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender