Bolje grijanje i bez poskupljenja

“Toplana” je sa grijanjem počela još 1. oktobra, čime je bila prva u Republici Srpskoj koja je to uradila prije 15. oktobra, kada sezona zvanično počinje i traje do 15. aprila.

Direktor “Toplane” Mićo Milovanović kazao je da na zalihama imaju 5.000 tona mazuta, što je dovoljna garancija za sigurno grijanje tokom ove zime.

“Sezonu počinjemo najpouzdanijim izvorom za snabdijevanje – mazutom. To je garancija da će u gradu biti toplo i naši potrošači ne treba da brinu o tome”, rekao je Milovanović.

On je naglasio da poskupljenja grijanja za sada neće biti.

“Sadašnja cijena je neisplativa, jer je teško održiva razlika između troškova i prodaje”, rekao je Milovanović i naglasio da je rekonstrukcija mreže i opreme do sada koštala 1,7 miliona maraka.

“To će poboljšati grijanje, posebno u onim dijelovima grada gdje je do sada bilo slabije. Ovo je druga godina otkako je grad Banjaluka većinski vlasnik “Toplane” i nijednu sezonu ne bismo mogli da pripremimo bez pomoći gradske vlasti, koja je ove godine bila najizraženija”, kazao je on.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da je prošle godine grad u “Toplanu” uložio 27 miliona maraka.

“Ove godine deset miliona izdvojeno je za dokapitalizaciju preduzeća. Najvažnije pitanje je kuda ide “Toplana”, ako znamo da je mreža stara više od 40 godina. Do sada smo uspjeli da rekonstruišemo samo jednu dionicu vrelovoda, od ovog preduzeća do hotela “Bosna”, u šta je uloženo 15 miliona maraka”, rekao je Gavranović.

Dodao je da je potrebno osmisliti kako obezbijediti novac za zamjenu dotrajalih vrelovoda, rekonstrukciju postrojenja i promjenu energenta.

Dokapitalizacija

Milovanović je podsjetio da je izvršena dokapitalizacija i da je osnovni kapital “Toplane” povećan za 50 odsto. Učešće grada u osnovnom kapitalu povećano je sa 65 na 77 odsto.

“Naša oprema je stara više od 40 godina, a za preko 90 odsto distributivne mreže vijek upotrebe prošao je prije 20 godina. Preduzeli smo niz mjera na zamjeni energenta, kao i na gradnji rejonskih kotlovnica”, rekao je Milovanović.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender