26. 09. 2021.

Ćirilične table ostaju u Vukovaru

Poslije četiri sata pregova hrvatskog premijera Zorana Milanovića sa predstavnicima Štaba za odbranu Vukovara, dogovoreno je da se ispred tabli s dvojezičnim natpisima uklone metalne ograde i policajci koji su ih čuvali, javljaju hrvatski mediji.

Sastanak je održan u Vukovaru pod jakim obezbjeđenjem.

Prema riječima Tomislava Josića iz štaba za odbranu nije postignut nikakav veliki dogovor, ali su iskoristili sastanak da upoznaju premijera sa stanjem u Vukovaru i svojim argumentima.

“Dogovorili smo se da se policija skloni sa ulica, kao i policijske ograde. Grad će početi opet normalno da diše. Svakako da će biti još sastanaka, kako bi se pronašlo neko rješenje da se situacija smiri na dobrobit svih građana”, rekao je Josić, prenosi Večernji list.

Premijer Milanović potvrdio je da će se policija pomjeriti sa ulica i da je za to već izdao naredbu.

“Uvijek kada dođem u Vukovar saznam nešto novo, ali i neke ružne stvari za koje nisam znao. Možda sam i dosadan, ali zakon se mora poštovati. Zakon može biti dobar, loš, ali je zakon”, jasan je Milanović.

Kaže da postoje razni modeli rešavanja problema, ali i da postoje minimalni standardi ispod kojih vlada ne može ići.

Simpatizeri Stožera, njih oko 200, okupili su se kako bi dočekali Milanovića. Istakli su transparente s porukama. “Milanoviću jesu li ovde mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?”, “Milanoviću grobovi ti nikada oprostiti neće”, “Nisu problem hrvatski branitelji i stradalnici problem su Milanović i njegova bahata vlada”, prenosi Index.hr.

Ministra branitelja Predraga Matića Freda, inače rođenog Vukovarca, demonstranti su dočekali zvižducima. Isti bi doček vjerojatno priredili i premijeru, ali on ih je zaobišao i u zgradu gdje se održao sastanak ušao je kroz zadnji ulaz.

Uoči sastanka na ulicama Vukovara bilo je vidljivo pojačano prisustvo policije.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender