20. 10. 2021.

Republika Srpska funkcionalniji dio BiH

Selman je rekao da očekuje da će BiH u izbornu 2014. godinu ući sa mogućnošću svih građana da biraju i budu birani.

“Republika Srpska je pokazala da ima rješenje za odluku Suda za ljudska prava u Strazburu po tužbi `Sejdić–Finci` i njeno provođenje predstavljaće odraz volje i težnje BiH da obezbijedi građanima sva prava zagarantovana, kako Evropskom konvencijom, tako i ustavima BiH i entiteta”, naglasio je Selman.

On je konstatovao da je odugovlačenje provođenja ove odluke potvrdilo da je struktura BiH komplikovana i da se tak sad vidi koliko je Republika Srpska funkcionalnija.

“Mislim da je u Briselu uočeno ko ima dobru volju za rješavanje ovog pitanja, a gdje su određeni zastoji”, rekao je Selman.

Govoreći o eventualnim sankcijama prema BiH ukoliko odluka Suda u Strazburu ne bude provedena, Selman je ocijenio bi takve mjere značajno usporile put BiH ka EU.

“Što se tiče samih konsekvenci, nisu ni stavovi EU ni Evropske komisije o tom pitanju jasni. Ne bi trebalo da dođe do zastoja BiH ka EU”, kaže Selman.

Selman danas učestvuje na međunarodnoj konferenciji “Položaj i perspektiva ustavnog sudstva”, koja se održava u Beogradu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender