27. 09. 2021.

SAD: Kriza završena, Senat i Kongres podržali mjere

Prvo je glasao Senat, u kome demokrate imaju većinu i sa 81 glas za i 18 protiv, potvrdio ranije napravljen dogovor između vođstva dvije stranke u tom domu Kongresa.

Tokom večeri se glasalo i u Predstavničkom domu, u kome su prijedlozi takođe prošli rezultatom 285 prema 144. Osim 199 demokrata, za završetak budžetske i dužnicće krize glasalo je i 86 republikanskih poslanika.

Ubrzo nakon toga, predsjednik Amerike Barak Obama stavio je potpis na oba dokumenta, čime su SAD izbjegle da po prvi put u istoriji dospiju u situaciju da ne mogu da vraćaju svoj spoljni dug.

Obama se sinoć obratio naciji, rekavši da je sada potrebno povratiti povjerenje građana SAD koje je izgubljeno u posljednjih nekoliko nedjelja.

On je izrazio spremnost da sarađuje i sa republikancima i demokratama na svakoj “ideji koja će doprinijeti da se poveća broj radnih mjesta, ojača srednja klasa i sredi fiskalna situacija u zemlji”.

Prema sinoć izglasanim mjerama, sredstva za finansiranje federalne vlade biće obezbijeđena do 15. januara, dok će limit za zaduživanje važiti do 7. februara. Dvije strane bi narednih nekoliko mjeseci trebalo da iskoriste za konačan dogovor. Neformalni vođa konzervativaca u Senatu, Ted Kruz iz Teksasa odmah nakon što je objavljena vijest o dogovoru izjasnio se protiv njega, ali je rekao da neće iskoristiti pravo da opstrukcijom izazove da se ne glasa do ponoći kada ističe rok za produženje limita za zaduživanje.

Budžetska kriza u SAD počela je 1. oktobra, pošto demokrate i republikanci nisu uspjeli da se dogovore o izdvajanja sredstava za finansiranje Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Obamaker).

Više od 800 hiljada zaposlenih u federalnoj administraciji od tada se nalazi na prinudnim odmorima, a obustavljen je i niz aktivnosti koje su plaćane na federalnom nivou.

Američki predsjednik Barak Obama zahvalio se sinoć Senatu što je usvojio zakonske akte o produženju limita za zaduživanje i o privremenom budžetu uz poruku da je sada potrebno povratiti povjerenje građana SAD koje je izgubljeno u posljednjih nekoliko nedjelja.

On je izrazio spremnost da sarađuje i sa republikancima i demokratama na svakoj “ideji koja će doprinijeti da se poveća broj radnih mjesta, ojača srednja klasa i sredi fiskalna situacija u zemlji”.

“Amerikanci nisu fokusirani na politiku i izbore, već na konkretne korake koji će da poprave njihov život”, kazao je Obama i dodao da se nada da sljedeći put budžet i produženje limita za zaduživanje neće biti usvajano u posljednjem trenutku.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender