Silos: Upravnik logora prijetio da će pobiti zatvorenike

“Beća je hodao po palubi. Kada ga je Ilija pitao dokle će biti ovako, on je rekao `Sve ću vas pobiti`”, rekao je svjedok.

On je istakao da je lično čuo kada je Hujić to rekao.

Andrić je podsjetio da je u junu 1992. godine uhapšen i odveden u “Silos”, a da je upravnik tog objekta bio Hujić. Prije hapšenja, kako je rekao, predao je oružje koje je dobio u aprilu 1992.

On je ispričao kako je jednom izveden iz ćelije u hodnik, gdje ga je udario izvjesni Šaban.

“Drugi zatočenici iz moje ćelije su gore od mene prošli. Više su tučeni”, rekao je svjedok i dodao da mu je jedan zatočenik rekao da ga je tukao Kalember.

Drugi svjedok Mahir Azem rekao je da je početkom 1993. počeo da radi kao stražar u “Silosu”, gdje je komandir bio Hujić. “Tu su još bili i Čović i Šera. Jedan je bio pomoćnik, a drugi zamjenik”, naveo je Azem.

On je rekao da su “stražari u ovom objektu bili korektni prema zatočenicima i da su bez odobrenja smjeli ulaziti u ćelije”, prenosi Birn.

Hujić je za zločine u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” optužen sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika logora “Silos”. Iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Kalember je bio stražar u “Silosu”, a Šabić komandir Policijske stanice Pazarić. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Suđenje će biti nastavljeno 31. oktobra.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender