Srbi na sjeveru Kosova imaće sigurno snabdijevanje strujom

“Postignut je dogovor da ‘Elektro-Kosmet’ bude distributer i snabdevač strujom srpskih domaćinstava na severu Kosova”, rekla je Mihajlovićeva novinarima u porti manastira Gračanica.

Ona je dodala da je danas u Valaču u Zubinom Potoku puštena u pogon mreža duplog snabdijevanja, što znači da će Srbi imati redovno snabdijevanje strujom, te istakla da je to rezultat “teških i mukotrpnih tačaka pregovora u Briselu”.

Protokol posjete Mihajlovićeve Kosovu i Metohiji je izmijenjen, pošto joj prištinske vlasti nisu dozvolile da dođe u takozvano kontejnersko naselje u Gračanici, gdje je planirano da raseljenim Srbima uruči šporete na drva.

Zabranjena je i njena posjeta Kosovskom upravnom okrugu u Gračanici, gdje je trebalo da se sastane sa kandidatima za odbornike Građanske inicijative “Srpska” i načelnikom okruga Vladetom Kostićem, kao posjeta Narodnoj kuhinji u selu Prekovce kod Novog Brda.

Komentarišući tu, kako je navela, nerazumnu odluku, Mihajlovićeva je rekla da nema potpunu informaciju, ali da misli da Srbi na Kosovu i Metohiji znaju da je Srbija uz svoj narod, te dodala da će najavljeni sastanci biti održani na nekom drugom mjestu.

“Izbori se približavaju i mi hoćemo da Srbi masovno izađu na glasanje, kako bi konstituisali zajednicu srpskih opština i naše institucije da se preko njih povežemo sa celim svetom, i tako pomogli otvaranje radnih mesta”, dodala je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, velika je hrabrost živjeti na Kosovu i Metohiji i za to treba odati priznanje.

mihajloviceva na kim

U porti manastira Gračanica Mihajlovićevu je dočekao vladika raško-prizrenski Teodosije, koji je upoznao ministra o značaju ove svetinje koja je zadužbina kralja Milutina, a uz Pećku Petrijaršiju, Visoke Dečane i Bogosloviju u Prizrenu je pod zaštitom UNESKO-a.

“Nažalost, nema naroda u urbanim sredinama, ali se nadamo da će se situacija posle izbora stabilizovati i da će početi povratak, posebno u jugozapadnom delu Kosova i Metohije”, rekao je vladika i izrazio uvjerenje da će država Srbija učiniti sve da se Srbi vrate tu, uz srpske svetinje.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin nije došao u Gračanicu, kako je ranije najavljeno, jer mu je zabranjen ulazak na teritoriju južno od Ibra.

On je nakon obilaska Gazivoda i Valača u opštini Zubin Potok i sastanka sa rukovodstvom Trepče u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice završio današnju posjetu Kosovu.

Vulin i Mihajlovićeva počeli su danas posjetu Pokrajini obilaskom kompleksa Gazivode kod Zubinog Potoka, odnosno akumulacije hidroelektrane, koja je poslije “Trepče” najznačajniji resurs na sjeveru Kosova i Metohije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender