19. 10. 2021.

Albansko selo živi od marihuane uz prećutno odobravanje vlasti

U Lazaratu, među planinama južne Albanije, polja marihuane nalaze se posvuda. Gotovo svih šest hiljada mještana doslovno živi od marihuane koja je ilegalna, ali objašnjavaju da zakoni u ovim krajevima ne vrijede te da policija nikada ne dolazi.

“Imaju jednu vrstu zaštićene zone u koju nitko ne smije ući. Pucali su na one koji su pokušali, a neki se uopće nisu vratili”, rekao je za DW lokalni novinar Telnis Skuči.

Novinari DW-a bili su gosti obitelji Dušku koja je u ovom biznisu već deset godina.

“To je težak, iscrpljujući posao, od aprila do decembra. Najprije sadimo i okopavamo, a biljke se svaka dva dana moraju zalijevati. Ni žetva nije ništa lakša. Sve radimo sami“, rekla je Zamira Dušku, koju bismo mogli nazvati poslovođom.

O zaradi nerado priča, ali njene radnice tvrde da zarađuju šest puta više nego za “obične poslove” u ovom kraju.

Sumnja se na kompleksnu vezu mještana, vodećih političara i narko-klanova iz zapadne Europe. Talijanski porezni istražitelji nadlijetali su plantaže kako bi imali uvid u razmjere kriminala i moguće zarade. Izračunali su da seljaci u Lazaratu godišnje proizvedu 900 tona marihuane, tržišne vrijednosti od otprilike četiri i pol milijarde eura.

Policija, koja se može sresti tek u susjednim mjestima, prošle godine zaplijenila je svega četiri tone marihuane, što nije spriječilo bivšeg šefa policije da se time pohvali novinarima.

Stanovnici okolnih mjesta nisu zadovoljni takvim odnosa policije. Naime, u stambenu četvrt, kilometar od Lazarata, često zalutaju meci i lokalno stanovništvo zna da mještani Lazarata pucaju na neželjene goste.

“Da je vlada htjela zaustaviti proizvodnju, odavno bi to učinila, ali država ima svoje interese i sama zarađuje novac od droge“, zaključila je Zamira.

/Deutsche welle, agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender