Banjaluka i Sofija bez otvorenih pitanja

Dodik je istakao da je na sastanku sa Orešarskim danas razgovarao o nizu bilateralnih, kao i evropskim pitanjima.

“Premijer Bugarske pokazao je dobro razumijevanje situacije u Srpskoj i BiH, dao podršku naporima u kretanju ka EU, kao i izrazio spremnost da posjeti Srpsku u dogledno vrijeme”, naveo je Dodik.

On je dodao da je na sastanku istakao da su bugarski investitori dobrodošli u Republiku Srpsku, te ocijenio da je Bugarska dobar potencijalni partner za saradnju, podsjetivši da je nedavno bugarska kompanija “Bulgartobako” kupila banjalučku Fabriku duvana.

Dodik je rekao da je sinoć prisustvovao skupu koji je organizovao predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev, a da se danas u Sofiji sastao i sa zamjenikom ministra inostranih poslova Grčke Dimitrisom Kurkulasom, koji je ranije bio ambasador EU u BiH, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i evropskim pitanjima.

On je dodao da je tokom sastanka bilo riječi o aktuelnoj situaciji u Srpskoj i Grčkoj.

“Naša želja je da Grčka prevaziđe svoje probleme, a s druge strane Grčka želi svaku vrstu napretka Srpskoj i srpskom narodu”, rekao je Dodik.

Dodik i Kurkulas su razgovarali i o nedavno otvorenom Predstavništvu Srpske u Solunu i mogućnostima rada te kancelarije na pitanju jačanja saradnje u svim oblastima, što je zamjenik ministra inostranih poslova Grčke podržao.

“U prvoj sedmici novembra formalizovaćemo početak rada te kancelarije i na taj način staviti u jednu novu dinamiku naše međusobne odnose”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je najavio da će se danas sastati i sa predsjednikom Partije evropskih socijalista Sergejem Staniševom, sa kojim će razgovarati o isključenju SNSD-a iz članstva u Socijalističkoj internacionali.

“Na osnovu žalbe SDP-a, zbog našeg navodnog uključivanja u vlast na nivou BiH sa SDA, došlo je do donošenja odluke o našem isključenju /iz Socijalističke internacionale/, ali su propustili da vide da je SDP nešto kasnije bio u koaliciji sa istom strankom na tom planu, a po tom pitanju ništa nisu preduzeli, što govori o duplim aršinima”, ocijenio je Dodik.

On je istakao da SNSD ne žali što nije više članica te organizacije, ali da hoće da je učinjena nepravda i da takvi dupli aršini ne bi trebali da se upotrebljavaju ubuduće.

Predsjednik Srpske će se danas sastati i sa potpredsjednikom albanske Vlade Edijem Ramom, sa kojim će razgovarati o biletaralnim odnosima. Dodik će se popodne u Sofiji obratiti učesnicima samita “EU – Balkan, otvaranje puta ka oporavku i rastu”, gdje će, kako je rekao, govoriti o tome kako Srpska vidi mogućnosti i perspektive ulaganja i saradnju na Balkanu.

Nakon samita, na kojem će učestvovati veliki broj političkih zvaničnika iz regiona, predstavnika Evropske komisije, akademske zajednice, finansijskih institucija, te brojnih ekonomista, koji će diskutovati o proširenju EU, strategiji oporavka i razvoja regiona, predsjednik Srpske će završiti posjetu Bugarskoj.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender