Festival animiranog filma Banjaluka 2013 od 23. do 28. oktobra

Festival će otvoriti Vesna Dovniković, predstavnik ASIF-e (Svjetske asocijacije za animirani film) 23. oktobra u 20 časova u Dječijem pozorištu RS. Sve ostale dane program će se odvijati u Domu omladine u Banjaluci. Nakon svečanog otvaranja uslijediće prvi blok takmičarskog programa, od ukupno četiri, koliko ih ima. U takmičarskom programu biće prikazano 44 filma za odrasle i 12 filmova za djecu iz čitavog svijeta, a o pobjedniku festivala će odlučiti tročlani žiri u sastavu Ivan Ramadan i Mladen Đukić, režiseri i animatori iz BiH i Bojan Stevanić, animator iz Srbije.

Konkurencija je ove godine izrazito jaka i publika će moći da uživa u animiranim ostvarenjima. Nažalost, po prvi put, ove godine festival neće dodjeliti ni novčanu nagradu za najbolji film festivala.

U takmičarskom programu će biti i film „Kuća“ autora iz Banjaluke, Miodraga Manojlovića, koji će biti i gost festivala. Osim Manojlovića, u sklopu takmičarskog programa ove godine festival će posjetiti Ana i Nikola Nedeljković, autori srbijanskog animiranog filma „Rabbitland“, kao i Pjotr Ludvig, poljski autor filma „On/Off“.

Od ostalih gostiju festivala, vrijedi izdvojiti Borivoja Dovnikovića Bordu i Vesnu Dovniković, zatim Borisa Baltu, direktora Tuzla Film Festivala, Jurinka i Aletu Rajić sa Neum Film Festivala, Tomislava Topića sa Mediteran Film Festivala, kao i poljske goste Evu Boriševič i Agnješku Zajac sa Međunarodnog filmskog festivala „Anima&Etida“, koji će se predstaviti banjalučkoj publici.

Kao gosti festivala u okviru predstavljanja japanske animacije bili su obezbjeđeni Kodži Jamamura, najpoznatiji japanski animator i Sajoko Kinošita, animator, osnivač i direktor jednog od najznačajnijih svjetskih festivala animiranog filma u Hirošimi. Međutim, iako su bili dogovoreni još prije godinu dana, njihov dolazak je zbog teškog finansijskog stanja festivala morao biti otkazan, kao i dolazak kanadsko-holandskog animatora Pola Drizena, legende svjetske animacije.

Iako japanski gosti neće doći, publika će moći da pogleda neke od najboljih japanskih animiranih filmova u dva programa. Takođe će i Poljska predstaviti svoju školu animacije „Nove Generacije“ i dva bloka savremene poljske animacije koje priređuje poljski festival „Anima & Etida“. U pratećim programima biće prikazani i filmovi sa dječijeg festivala u Varaždinu i program ruske animacije. Tu su još i tradiconalni programi „Cartoon D'Or“, izbor najboljih filmova za 2013. godinu. Posebnu pažnju će vjerovatno zbog samog naziva „Erotika“, privući program Zagrebačke škole animiranog filma.

Ove godine će biti prikazan jedan dugometražni animirani film, a riječ je o brazilskom ostvarenju „Rio 2096: Priča o ljubavi i bijesu“, ovogodišnjem dobitniku za nabolji dugometražni animirani film na najznačajnijem svjetskom festivalu animiranog filma u Anesiju. Film opisuje priču između besmrtnog heroja i žene u koju je bio zaljubljen 600 godina. Autor Lujs Bolonjesi je pričom obuhvatio četiri faze brazilske istorije: kolonizaciju, ropstvo, vojni režim i budućnost u jeku ratova za vodu 2096. godine.

Na festivalu će biti ukupno prikazano oko 150 filmova.

Od ostalih dešavanja na festivalu će drugi dan biti promovisan strip album Milorada Micanovića Maze, a biće i predstavljen novi animirani film Ivana Ramadana „Aždaja – Prizivanje bosanskog zmaja“.

Festival animiranog filma u Banjaluci je podržan od strane Svjetske asocijacije za animirani film (ASIFA), Pokrovitelj festivala je Ministrstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ukupni budžet festivala je 18.500 KM.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender