26. 09. 2021.

Info-table sa redom vožnje nikome ne služe

Banjalučani upozoravaju da nije u redu da njihov novac, koji je utrošen na kupovinu pomenutih tabli, sada propada zajedno sa njima. Iako postoje nesavjesni pojedinci koji s vremena na vrijeme odlijepe određene naljepnice sa redom vožnje, više je, kažu, onih savjesnih kojima te informacije ponekad “za glavu” trebaju, ali ih nema.

Naljepnice su slabo rješenje

Banjalučanka Sanja Gojić, koja godinama putuje gradskim prevozom, kaže da je ove godine više puta imala problema sa linijom 13P koja je, kako god izračuna, uvijek kasnila.

– Jedan dan sam se naljutila i otišla u sjedište prevoznika ove linije i pitala ih u čemu je problem, da bi mi ljudi ljubazno odgovorili da je vjerovatno problem u tablama i da nisam prva koja se žalila. Dali su mi red vožnje i rekli da obratim pažnju i na red vožnje u samim autobusima. Zar to znači da, kad mi se negdje žuri, treba da trčim do prevoznika i pitam ih kad ide autobus – kaže ljutito Gojićeva.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić ističe da, kada je gradski prevoz u pitanju, ima mnogo problema na koje bi trebalo obratiti pažnju i da je red vožnje samo jedan od njih.

Table su same po sebi konfuzne, iscrtana je kompletna mreža svih autobuskih linija koje teško razumije Banjalučanin, a zamislite tek da dođe neki stranac, pa krene da proučava red vožnje koji usput nije napisan jezikom koji bi i stranci mogli da razumiju. Ukoliko grad ne može da riješi problem vandalizma, onda inspekcija ne radi svoj posao, očigledno. Naš odbornički klub predlagao je da na stajalištima budu postavljene oglasne table na kojima bi mogao da se vidi sadržaj kao što je, između ostalog, i red vožnje, zatim razna obavještenja grada, nacrti regulacionih planova, zborovi građana, itd. Rekli su nam da je ideja dobra, ali na tome je sve ostalo – ističe Talić.

Sistem mora da se modernizuje

Nije izostao ni odgovor nadležnih, tačnije Odsjeka za saobraćaj, koji se, kako kažu, slažu da lijepljenje naljepnica sa redom vožnje na stajališnim oznakama nije najsrećnije rješenje, jer su naljepnice često odljepljivane, šarane, često su lijepljene i neke druge, reklamne naljepnice preko njih. Takođe, često stajališne oznake postanu meta vandalskog ponašanja pojedinaca koji ih uništavaju, pa čak i otuđuju.

– Odlukom o javnom prevozu lica na području grada Banjaluka, u cilju što kvalitetnijeg informisanja putnika, definisano je da u unutrašnjosti autobusa moraju da budu istaknuti grafička karta sa mrežom linija i red vožnje. Takođe, na zvaničnoj internet stranici grada postavljeni su redovi vožnje. Sve promjene u redu vožnje se, prije početka promjene, saopštavaju putnicima putem sredstava javnog informisanja i postavljanjem obavještenja na predviđenim mjestima – kaže šef pomenutog odsjeka Slavko Davidović i dodaje da će u narednom periodu biti provođene aktivnosti na iznalaženju modernijeg sistema informisanja putnika.

U Čačku red vožnje i za slijepe

Dok u Banjaluci građani muku muče sa redom vožnje, malo dalje, u Srbiji, odnosno u Čačku, koji je tri puta manji od Banjaluke, znaju kako da riješe problem građana kada je ova tematika u pitanju.

– Prije tri godine čitao sam da su na željezničkoj stanici postavili na oglasne table red vožnje prilagođen slijepim i slabovidim osobama koji je štampan Brajevim pismom. U Čačku, dakle, misle i na njih, a kod nas, bolje da ne krenem da pričam šta im sve fali i šta fali svim ostalim ljudima koji vide – kaže jedan mladi Banjalučanin, piše Press RS.

autobusko stajaliste 2

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender