16. 10. 2021.

Josipović zadovoljan jer policija ne čuva ćirilicu u Vukovaru

Josipović je naglasio da je zadovoljan ishodom sastanka premijera Hrvatske Zorana Milanovića sa protivnicima ćirilice u tom gradu na kom je dogovoreno povlačenje obezbjeđenja i uklanjanje barikada pred ustanovama.

“Naravno da je dobro da tamo nisu više policajci i ograde, i to što su dvojezične ploče ostale. Ako je to dogovor, ja sam zadovoljan”, rekao je Josipović novinarima, prenose hrvatski mediji.

On je naglasio da je za sastanak u Vukovaru saznao iz medija i da na njega nije bio pozvan, ali da će ukoliko bude pozvan prisustovati njegovom nastavku.

Premijer Hrvatske i protivnici ćirilice sinoć su, nakon četvoročasovnog razgovora, dogovorili da se policija i čelične barikade sklone ispred zgrade lokalne samoupave na kojima su ponovo bile istaknute dvojezične ploče, i na još nekim objektima.

Ćirilične ploče na ustanovama, koje su do sada bile obezbjeđivane, postavljene su 12 i 13. oktobra.

Ploče sa dvojezičnim natpisima, koje su postavljene ranije su skinute i polupane uz velike nerede i izlive srbofobije hrvatskih nacionalista.

Srbi u Vukovaru stekli su pravo na dvojezičnost u skladu sa Ustavom, a nakon popisa iz 2011. godine koji je pokazao da u tom gradu živi više od trećine srpskog stanovništva.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender