25. 10. 2021.

Orden Diani Budisavljević za djelo besmrtne ljubavi

Uručujući Orden carice Milice praunuku Diane Budisavljević Leonardu Rašici, patrijarh Irinej je rekao da srpski narod i Sinod Srpske pravoslavne crkve duguju neizmjernu zahvalnost ovoj Austrijanki, koja je u vremenima zla učinila herojsko djelo kome se treba diviti.

“Neka je večna slava Diani Budisavljević, koja je sastradavajući sa srpskim narodom spašavala njegovu budućnost i učinila delo besmrtne ljubavi”, rekao je patrijarh.

odlikovanje

Praunuk Srbina Julija Budisavljevića i Austrijanke Diane – Leonard Rašica naglasio je da je bio zatečen kada je, odrastajući, saznao za priču o herojskom podvigu svoje prabake, koja je, zavoljevši njegovog pradjedu zavoljela i srpski narod, čiju je djecu spašavala od sigurne smrti.

On je naglasio da intenzivno priprema građu za knjigu, koja će svjedočiti o herojskom podvigu njegove prabake Diane Budisavljević i koju će, kako kaže, sa ponosom, kao afirmisani književnik, predstaviti čitalačkoj publici u dalekom Brazilu – gdje živi, ali i u Srbiji i Republici Srpskoj.

Najavio je da namjerava da uskoro posjeti Jasenovac i ostala velika stratišta srpskog naroda iz Drugog svjetskog rata i da obavi razgovor sa što više “Dianine djece” – preživjelih malih logoraša, koja će mu dati najrealističnija svjedočenja o tom vremenu i ulozi Budisavljevića u spašavanju logoraša.

U dirljivom susretu sa Rašicom i patrijarhom srpskim Jelena Radojičić je rekla da je imala samo dvije godine kada su je iz majčinog naručja u logoru, u Staroj Gradišci, Diana i njeni pomagači odnijeli u ruke usvojitelja, što je bio jedini način da ona i 16.000 srpske i jevrejske djece preživi.

Budisavljevićeva je tada, kako je posvjedočila Jelena Radojičić, spasila i njenu braću – Živka, koga je našla nakon rata, ali i tada osmomjesečnog Iliju – za kojim traga već sedam decenija.

Ilija Buhač je vjerovatno samo jedno od više hiljada srpske djece koje je ova Austrijanka spasila iz ustaških logora, a čiji identitet nikada neće biti utvrđen, jer je sve fotografije, dokumente i urednu kartoteku koju je Budisavljevićeva vodila morala 1947. godine da preda zloglasnoj “Ozni”.

Prema svjedočenju njenih prijatelja iz tog vremena, za Dianu je to bio “smak svijeta”, jer je shvatila da svoju “misiju ljubavi” neće moći provesti do kraja i djecu vratiti njihovim srodnicima.

Razočarana, napustila je sa porodicom Zagreb 1972. i vratila se u rodni Inzbruk, gdje je tiho i zaboravljeno od svih i umrla 1978. godine.

Prema raspoloživim podacima, ova hrabra Austrijanka je sa svojim saradnicima iz zloglasnih logora fašističke Nezavisne Države Hrvatske Stara Gradiška, Lobor Grad, Gornja Rijeka, Sisak i Jasenovac spasila 12.000 srpske djece sa Kozare, Korduna i Pounja.

U njenoj, za istoriju izgubljenoj kartoteci, nalazila su se imena i 4.000 jevrejske djece.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender