20. 10. 2021.

Republički zavod za sudsku medicinu da identifikaciju 627 srpskih tijela

“Republička organizacija uputila je ranije zahtjev Međunarodnoj komisiji za nestala lica /ICMP/ da se u Zavodu formalno obavi identifikacija 50 Srba nestalih sa Ozrena, jer je poznato o kome je riječ”, rekao je Mitrović novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

On je istakao da je za porodice poginulih iz Republike Srpske neprihvatljivo da Institut za nestala lica BiH nema obaveze i odgovornosti da obavještava institucije Srpske o vremenu, datumu i mjestu identifikacije.

Mitrović je naglasio da Republička organizacija traži jasna razgraničenja obaveza i nadležnosti tužilaštva i Instituta za nestala lica BiH. “U praksi dolazi do ispreplitanja ovih nadležnosti i konfuzija, jer smo nedavno imali tri slučaja identifikacije na Novom groblju u Banjaluci, a dva u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske”, naveo je Mitrović.

On je podsjetio da je Republička organizacija zatražila od Ombudsmana BiH da utvrdi odgovornost ICMP-a i Instituta za nestala lica BiH u vezi sa nezakonitim zapošljavanjem devet spoljnih saradnika radi izrade centralne evidencije nestalih u BiH, od kojih nijedan nije Srbin.

Kada je riječ o zapošljavanju djece poginulih boraca, Mitrović je rekao da će Republička organizacija predložiti formiranje fonda za obavezan pripravnički staž, te da Vlada Srpske donese pravilnik ili kriterijume o njihovom zapošljavanju.

Prema njegovim riječima, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske predložila je da se obavežu sve institucije Srpske i privatni poslodavci, koji ostvaruju prihode kroz budžet i tendere, da jedan odsto zaposlenih budu djeca poginulih boraca.

Na pitanje šta je sa optužnicom za ratne zločine nad Srbima protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, Mitrović je rekao da je nezadovoljan činjenicom da još nema optužnice protiv Dudakovića, ali i za “Tuzlansku kolonu” i mnoge druge.

Mitrović je podsjetio da je Republička organizacija Tužilaštvu BiH podnijela 34 krivične prijave za ratne zločine nad Srbima, od čega je dobila odgovore za 27 da se još nalaze u fazi pripreme i mirovanja, dok se sedam nalazi u fazi donošenja optužnice.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender