19. 10. 2021.
“Južni tok” sigurno ide kroz Republiku Srpsku

Svi ruski projekti biće završeni

“Vidljiv rezultat nije moguć preko noći, ali sam uvjeren da će ga biti”, rekao je Harčenko u Bijeljini na javnoj tribini “Rusija – Republika Srpska – BiH, ekonomska saradnja”.

Ruski ambasador u BiH je kao strateške projekte istakao istraživanje nafte u Republici Srpskoj i izgradnju kraka gasovoda “Južni tok”.

“Dobio sa informaciju da je u toku istraživanje bušotina, da posao nije nimalo lak, da je dugoročan, ali da se tokom i nakon njegove realizacije može očekivati vidljiv rezultat”, rekao je Harčenko.

On je dodao da je neophodno strpljenje, jer su i tokom realizacije ovog projekta vidljivi rezultati u socijalnom i u ekonomskom smislu, a postoji i mogućnost većeg zapošljavanja.

“To je ono što je od posebnog značaja za regiju Bijeljina, ali i za cijelu Republiku Srpsku”, naglasio je Harčenko.

Kada je riječ o izgradnji kraka gasovoda “Južni tok”, Harčenko je napomenuo da će Bijeljina biti dio ovog posla i da predstoji potpisivanje ugovora, nakon čega bi počeli radovi na terenu.

“Vjerujem da će ova regija biti jedna od važnijih u pogledu izgradnje kraka `Južnog toka`”, izjavio je Harčenko.

On je napomenuo da je ulaganje kompanije “Komsar enerdži” u Ugljeviku veliki projekat, koji je posebno važan, jer ruski privatnik realizuje ovako veliku investiciju.

“Ugledne privatne ili djelimično državne kompanije iskazuju sve više svoj interes da posluju u Republici Srpskoj”, rekao je Harčenko i najavio da će u bijeljinskoj regiji biti realizovan i projekat zaštite životne sredine.

Harčenko je izrazio želju da predstavnici opština Republike Srpske, koji prisustvuju današnjoj tribini, iskažu interes za saradnju sa ruskim partnerima.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je na tribini u Bijeljini da je Rusija najvažniji investitor i spoljnotrgovinski partner Srpske.

Ako se posmatraju statistički podaci o robnoj razmjeni, kaže Đurić, onda je ono što Srpska izvozi u Rusiju “u nivou statističke greške” u odnosu na ukupnu razmjenu, jer uvoz sirove nafte značajno nadmašuje izvoz Republike Srpske.

On kaže da uvoz na godišnjem nivou iznosi 1,16 milijardi KM i izvoz oko 50 miliona KM, što je nezadovoljavajuće.

Đurić smatra da je neophodno ukrupniti kapacitete Srpske da bi bili zadovoljeni zahtjevi o količinama i kvalitetu za veliko i značajno rusko tržište.

Javnoj tribini o ekonomskim odnosima Rusije i Republike Srpske, koju organizovao Centar za omladinsko preuzetništvo i zapošljavanje Srpske, prisustvovali su predstavnici 25 opština Srpske.

Ruski ambasador u BiH se prije javne tribine sastao sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i tom prilikom ocijenio da je ova regija, kao i cijela Republika Srpska, izuzetno važno područje u koje Rusija ulaže, kao i da je ovaj proces od obostranog interesa.

“Imali smo sadržajan razgovovor sa gradonačelnikom Bijeljine, za Rusiju je veoma važno da u okviru bilateralnih odnosa sa Republikom Srpskom, ima dobre poslovne i privredne odnose i sa ovim gradom”, rekao je Harčenko.

On vjeruje da će Rusija, kao i dosad, imati značajnu podršku rukovodstva Republike Srpske.

Mićić se zahvalio ruskom ambasadoru za stav da je bijeljinska regija strateški bitna za ekonomsku saradnju sa Rusijom, te da je posebno važno da su ruski projekti dugoročnog karaktera.

“Ruski ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog dobrog poslovnog ambijenta na našim prostorima”, rekao je Mićić i dodao da je Bijeljina spremna na svaki vid saradnje sa Rusijom.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender