18. 10. 2021.

Uskoro majčinski dom u Domu “Rada Vranješević”

“Još ne znamo tačan datum otvaranja, jer je trenutno u proceduri dobijanje saglasnosti od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za otvaranje prihvatilišta pa tek po dobijanju saglasnosti ostaje još finansijski dio koji se tiče opremanja tog odjeljenja za prijem majki i beba”, kazao je Vladimir Kajkut, direktor Doma “Rada Vranješević”.

Prema njegovim riječima, u Domu će biti smještene trudnice i majke sa djecom do jedne godine starosti kojima je usljed materijalne neobezbijeđenosti, neriješenog stambenog pitanja, narušenih porodičnih odnosa i drugih okolnosti potrebno privremeno zbrinjavanje.

Kajkut dodaje da maksimalan period boravka u ovom domu prema zakonu nije tačno definisan, ali o tome odlučuje Centar za socijalni rad.

On ističe da će majke i djeca imati sva neophodna sredstva za boravak u majčinskom domu.

“Za početak u ovaj dom će biti primljeno četiri do pet majke, od kojih će svaka na raspolaganju imati posebnu prostoriju za boravak, sa svim neophodnim stvarima za svakodnevni život”, pojasnio je Kajkut.

On je naveo da je cilj osnivanja ovog doma smanjenje broja mališana do tri godine u domove za nezbrinutu djecu.

Jovo Radovanović, predsjednik Udruženja “4+”, podržao je inicijativu osnivanja doma za pomoć socijalno ugroženim trudnicama i majkama sa malom djecom.

Banjalučanka S.R., koja je nezaposlena već deset godina, kazala je da će osnivanje ovog doma biti od velike pomoći socijalno ugroženim majkama i trudnicama koje trpe nasilje ili siromaštvo, a nemaju utočište.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender