Vitezoviću uručena nagrada “Bogorodica Trojeručica”

Vitezoviću su nagradu uručili predsjednica Fondacije Dragica Milošević, majka devojčice Ivanke Milošević, koja je poginula prilikom atentata pripadnika jugoslovenske tajne službe i njihovih saradnika na Dragišu Kašikovića 1977. godine u Čikagu, i izaslanik patrijarha Irineja episkop remezijanski Andrej.

Vitezović je u obraćanju podsjetio na riječi francuskog pjesnika Žaka Prevera: “Djetinjstvo nema otadžbine, ono pripada čovječanstvu”.

“Djeca ne mogu izvan svoje sudbine i izvan svoga naroda i kada stradaju narodi, najviše stradaju djeca, što je veliko zlo i što i Biblija pamti u oba zavjeta”, istakao je Vitezović, dodajući da su srpska djeca doživjela mnoge nedaće poput danka u krvi, albanske Golgote, a da je jedna od poslednjih žrtvi Drugog svjetskog rata i Ivanka Milošević.

Ovaj pjesnik, esejista, romanopisac pročitao je neke od svojih pjesama, a prisutni su bili u prilici da čuju njegove stihove koje su čitali glumci Biljana Đurović i Lazar Ristovski.

Muzički umetnici Јasmina Trumbetaš i Danilo Stošić i mlada Sonja Škorić otpjevali su Vitezovićevu pjesmu “Sveti Sava” na muziku Radeta Radivojevića.

Uručujući Vitezviću nagradu, episkop remezijanski Andrej rekao je da je on svojim pjesmama “otvorio mnoga vrata i ujedinio cjelokupno srpstvo i ljude dobre volje” i poželio mu da “i dalje sije sjemenje dobrote u našoj zemlji”.

Književna nagrada Bogorodica Trojeručica dodjeljuje se od 2001.godine za pjesništvo nadahnuto pravoslavljem.

Dosadašnji dobitnici ove svjetske nagrade su: Matija Bećković, Stevan Raičković, vladika Atanasije Јeftić, Andrej Voznesenski iz Rusijer, mitropolit Amfilohije Radović, Bela Ahmaduljina iz Rusije, Ana Blandijana iz Rumunije, Slobodan Rakitić, LJubomir Simović, Milosav Tešić, Ivan Čarota iz Belorusije i Vančo Savov iz Bugarske.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Vitezović proglašen je na Vidovdan u Srpskoj narodnoj biblioteci, zadužbini Miluna i Nade Nikolić u Čikagu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender