24. 10. 2021.

Vlada Srpske za očuvanje ”Birča”

Cvijanovićeva je rekla novinarima nakon sjednice Koordinacionog tima za “Birač” da će predstavnici nadležnih organa i institucija Litvanije boraviti u Banjaluci 30. oktobra radi istražnih radnji u vezi sa nezakonitim poslovanjem litvanskih državljana u zvorničkoj Fabrici glinice “Birač”.

Ona je naglasila da Vlada Srpske ostaje privržena svim svojim ciljevima zbog kojih je i ušla u tu fabriku.

“Sve što smo tada preuzeli kao svoju obavezu izvršili smo i nastavljamo da izvršavamo. Vlada, zajedno sa radnicima, radi na istom zadatku, a to je da se očuvaju fabrika i radna mjesta, i da se u perspektivi otvori dodatnih 300 radnih mjesta, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, postoji više nedoumica u vezi sa rješenjem bijeljinskog Okružnog privrednog suda u sporu između Ukio banke i zvorničke “Alumine”.

“Cijeneći nezavisnost pravosuđa i ne želeći da se miješamo u njihov rad, a niti to radimo, moramo dobiti odgovore na određena pitanja. Poznato je da su u roku od 15 dana, po istom predmetu, postojala dva različita mišljenja suda – prvi put kada se odbacuje jedan zahtjev, drugi put kada se on prihvata”, navela je premijer Srpske.

Ona je kritikovala nastupe opozicije u vezi sa najnovijim dešavanjima u “Birču”, rekavši da ne razumije njihovo likovanje nad takvom situacijom, tim prije što treba uzeti u obzir radnike u tom kolektivu i štete koje mogu nastati po njih.

Šef Koordinacionog tima za “Birač” Zoran Tegeltija istakao je da je riječ o sporu između uprave i zaposlenih u zvorničkom kolektivu s jedne strane, koje podržava Vlada Srpske, i litvanske mafije sa druge strane, pojasnivši da pojam “mafija” koriste i Litvanci u svojim istragama.

Tegeltija, koji je i ministar finansija Srpske, naglasio je da ne postoji niko u Republici Srpskoj, “makar se on krio i iza instituta nezavisnosti pravosuđa”, ko će zaustaviti proces rada u “Birču”.

“Ne postoji niko ko će svojim nerazumnim odlukama dovesti do ekološke katastrofe u Fabrici glinice, a pokušaj da se u novcu naplate založna prava je jasna poruka da litvanski mafijaši imaju svoje ljude u Srpskoj koji pokušavaju da rade u ime njih”, istakao je Tegeltija.

“Alumina” je osnovna proizvodna firma u preduzeću “Birač” u stečaju, čiji je račun 16. oktobra bio blokiran na osnovu odluke Okružnog privrednog suda Bijeljina po tužbi banke iz Litvanije u sporu vrijednom 154 miliona KM.

Sud je po hitnom postupku isti dan uvažio žalbu “Alumine”, pa je žiro-račun kompanije deblokiran.

“Alumina” zapošljava 1.020 radnika, dnevna proizvodnja glinice vrijedna je oko 600.000 maraka, kompanija izvozi u 17 evropskih država, a godišnja vrijednost izvoza je oko 200 miliona KM.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender