16. 10. 2021.

Banjaluka 50-ih: Stigle nove “fiće”, tranzistori i Čkalja!

Transporter “Crvene zastave” iz Kragujevca ušao je u grad praćen pogledima radoznalih građana. Oni su ga slijedili i sve do “Tehnometala”, gdje se ovaj zaustavio čekajući nalog za istovar. Za to vrijeme, prisutni su razgledali ovaj neobičan karavan – transporter je u dvovisinskom nosaču dovezao u grad na Vrbasu 11 novih kola “fijat 600”.

Već u toku dana, svi automobili su rasprodati. Tako je, neko gotovinom, a neko na kredit došao do toliko popularnih vozila. Za dvadesetak dana očekuje se nova pošiljka. Kao i ovom prilikom, tako će i ubuduće svi “fijati 600” biti dopremani direktno iz tvornice, a u “Tehnometalu” izjavljuju da će do kraja ove godine dobiti još 40 “fića”. Interes za kola postoji, što potvrđuje činjenica da je prva pošiljka razgrabljena.


***

Kolektiv fabrike “Rudi Čajavec” u Banjaluci proizvodi preko stotinu artikala za potrebe civilnog tržišta. Ova moderna fabrika, kako je poznato, već drugu godinu proizvodi televizore od uvoznih dijelova. Potražnja televizora sa oznakom fabrike “Rudi Čajavec” veoma je velika u svim grdovima naše zemlje. Ovih dana, u banjalučkoj fabrici “Rudi Čajavec” završava se serija od 1.000 komada tranzistorskih radio-prijemnika. To će ujedno biti i prvi tranzistori proizvedeni serijski u našoj zemlji. Oni su namijenjeni selima koja još nisu elektrificirana.

Novi tranzistorski radio-prijemnici sa obične dvije džepne baterije mogu da rade 200 časova. Njihova prodajna cijena iznosiće 35.000 dinara. Kako smo saznali, u ovoj godini fabrika “Rudi Čajavec” proizvešće još oko 3.000 tranzistora. U fabrici su rekli da je potražnja novih tranzistorskih radio-prijeminika u zemlji veoma velika. Ove aparate najviše traže škole u zabačenim selima, gdje mogu da odigraju značajnu ulogu u prosvećivanju seoskog stanovništva.

***

Napisati osvrt o nastupu humorista iz Beograda u Palasu 25. ovog mjeseca zaista je teška stvar. Ovo tim više kad se uzme da su tu bila zastupljena tri naša najbolja humorista Miodrag Petrović Čkalja, Miša Tatić i Ljubo Dadić, koji su došli s potpuno nespremljenim programom. Šta su gosti koji su dupkom napunili salu hotela vidjeli za svojih 300-400 dinara? Ništa! Toliko stare, mnogo puta izvođene i otrcane viceve. I ne samo to, beogradski humoristi su režirali svoj program 4×7 minuta, a u pauzama ples. Čak i šlageri “Marina” i “Lazarela” u interpretaciji veoma loše pjevačice doprinijeli su da sve bude “u štimungu”. Čkalja, Tatić i Dadić došli su, čini nam se, u “staru Bosnu” – “Bosancima”. Banjaluka je grad koji živi savremenim životom. Čkalja i njegova družina nisu više nepoznati – sve što oni kažu u Beogradu, Zagrebu ili bilo gde drugo, dokučivo je i nama. Nismo željeli da slušamo reprodukciju davno snimljenog humora.

Kvinsi Džons u Banjaluci

kvinsi u bl

“Krajem prošle nedelje, ljubitelji džez muzike imali su priliku da pozdrave u svojoj sredini jedan renomirani ansambl. Pod vođstvom velikog majstora trube Kvinsi Džonsa, ovaj orkestar do sada je nastupao u mnogim zemljama Evrope i svugde je od strane kritičara svrstan među najbolje na svijetu. Orkestar je došao u Jugoslaviju iz Italije, a poslije gostovanja u Banjaluci, Sarajevu, Konjicu, Beogradu, Zagrebu i Opatiji, nastavlja turneju po Švedskoj. Džez orkestar Kvinsi Džonsa sastavljen je od dvadeset renomiranih muzičara.”

/Krajiške novine, List socijalističkog saveza radnog naroda srezova Banjaluka i Prijedor, 1958-1960, Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender