14. 06. 2021.

Beograd: Prinudna vlast do 19. januara

Kada se konačno u Stari dvor uvede privremeno rukovodstvo, pošto nije izabran novi gradonačelnik, Draganu Đilasu prestaće i tehnički mandat. Istovremeno, počeće da rok od 60 dana, tokom kog moraju da se raspišu i vanredni izbori u prestonici.

Ako se SNS i Socijalistička partija odluče i za vanredne parlamentarne izbore, koji bi se održali zajedno za vlast u Beogradu, onda bi najverovatnije održala kraća kampanja, saznaju Novosti.

Tako se spekuliše da bi izlazak na birališta u čitavoj Srbiji mogao čak da se zakaže za 19. januar, a neposredno prije toga mogli bi da počnu i pristupni pregovore sa EU.

Kada istekne rok za izbor novog gradonačelnika 24. oktobra, ne mogu automatski da se uvedu privremene mjere. Ministarstvo pravde i državne uprave najpre formalno traži odgovor od Skupštine grada da li je izabran prvi čovjek prestonice. Potom, odborničke grupe trebalo bi da se izjasne da li imaju prijedloge za privremenu upravu. Tek tada Vlada može da postavi novo rukovodstvo. Zbog ovakve procedure, čitav posao ne može da bude završen prije 28. oktobra.

Druga opcija, koja se zagovara unutar vladajućeg bloka je da se održe samo izbori u glavnom gradu, i to u drugoj polovini februara.

/Večernje novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender