19. 10. 2021.

Bezrezervna podrška Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

“Ta podrška nije samo u naučno-obrazovnom smislu, nego je veoma važno i prisustvo Univerziteta na ovim prostorima, gdje djeluje kao homogenizujući faktor života, zbog čega je veoma važno da ova visokoškolska institucija sa svim svojim fakultetima pokaže sposobnost razvoja, prilagođavanja i nošenja sa konkurencijom, koja nimalo nije laka”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sastanka u Rektoratu Univerziteta.

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu vode kompetentni ljudi, koji su se uspješno izborili za ostanak javne funkcije obrazovanja u ovom dijelu Srpske, što nije bilo lako, jer je to rađeno u teškim vremenima i nepovoljnom okruženju.

Ovaj univerzitet, istakao je predsjednik Republike Srpske, sada se nalazi u novoj fazi razvoja organizacione strukture naučno zasnovanog procesa obrazovanja, i sposoban je da parira konkurenciji u okruženju.

On je ocijenio da će ovaj univerzitet, sa stanovišta svoje organizacione sposobnosti, moći da prođe i najzahtjevnije evropske obrazovne kriterijume.

Dodik je pozdravio napore koje rektorski kolegijum i menadžment Univerziteta čine na tom planu.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Univerzitet u Istočnom Sarajevu za svoj naučno-nastavni rad već dobija određena međunarodna priznanja, pokreće i učestvuje u međunarodnim obrazovnim projektima, a u planu je i intenziviranje aktivnosti razmjene studenata, što će značajno doprinijeti njihovoj mobilnosti i boljem kvalitetu nastave.

“Mi smo radili mnogo na tim projektima, Vlada Republike Srpske ih je skoro sve podržala, obezbjeđivala je novac za izgradnju novih fakulteta i studentskih domova i intenzivno sarađivala na realizaciji takozvanog austrijskog kredita, koji je na ovim prostorima realizovan gotovo u cijelosti”, istakao je Dodik.

U znak zahvalnosti za sveukupnu i kontinuiranu podršku razvoju Univerziteta Istočno Sarajevo, rektor Mitar Novaković dodijelio je predsjedniku Srpske Povelju Univerziteta, povodom 20 godina postojanja i rada ove institucije, što je bila jednoglasna odluka Senata Univerziteta.

“Veoma sam ponosan na ovo priznanje i žao mi je što i lično, zbog neodložnih obaveza, nisam prisustvovao svečanosti obilježavanja 20 godina Univerziteta, ali sam tada obećao da ću doći i lično primiti Povelju, što sam danas i učinio”, istakao je Dodik, zahvaljujući Novakoviću i Senatu Univerziteta Istočno Sarajevo.

Na sastanku sa rektorom Mitrom Novakovićem, prorektorima i predstavnicima studenata, na kojem je bilo riječi o aktuelnom stanju u Univerzitetu, a kojem je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija, razgovarano je i o pripremama nove upisne politike na univerzitetima u Srpskoj, podsticanju kvaliteta nastave, te o studentskom standardu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković izrazio je zadovoljstvo efektima sastanka sa predsjednikom Republike Srpske, ističući da je Dodika informisao o aktuelnom stanju, ali i problemima koji opterećuju rad ove visokoobrazovne institucije.

“Od predsjednika Dodika čuli smo dobre ocjene za naš rad, a posebno nas raduje njegova podrška da u budućnosti postižemo još bolje rezultate na planu podizanja kvaliteta naučno-nastavnog procesa, optimalizacije uslova za rad i boravak studenata”, rekao je Novaković.

Predsjednik Republike Srpske obišao je danas i laboratorije Mašinskog i Elektrotehničkog fakultteta u Istočnom Sarajevu, gdje su mu prezentovani nova sofisticirana oprema i uređaji za istraživanje i izvođenje praktične nastave.

Dodik je posjetu Istočnom Sarajevu nastavio obilaskom Ekonomskog fakulteta Pale i obilaskom lokacije na kojoj je počela izgradnja studentskog centra na Palama.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender