Dačić ide na Kosovo

Pošto je prije tri godine posljednji put bio na Kosovu, kada je posjetio rodni Prizren, Ivica Dačić, sada na Kosmet ide prvi put kao premijer Srbije. Prije dvije nedjelje kosovske vlasti nisu mu dozvolile da u Štrpcu prisustvuje početku izborne kampanje. Ovu posjetu Priština tumači kao vjersku.

Kosovski premijer Hašim Tači kaže da zahtjev premijera Srbije da posjeti manastir Gračanicu ima religiozan karakter.

“Smatram da ne postoje razlozi da se ne dozvoli jedna takva posjeta”, kaže Tači.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija usvojila je konačan birački spisak, a da nisu razmotrene žalbe raseljenih Srba na to što nemaju pravo glasa.

Inače, od 39.000 raseljenih koji su željeli da učestvuju na izborima, to pravo dobilo je samo 7.000. Jedini Srbin u izbornoj komisiji usprotivio se proglašenju konačnog spiska prije razmatranja žalbi.

Član kosovske Izborne komisije Nenad Rikalo kaže i da odluci CIK-a stoji da će svi moći da glasaju ako se njihove žalbe pozitivno riješe.

“Više hiljada žalbi je u procesu, i za sada je pozitvno riješeno devet, što je ironično”, kaže Rikalo.

Za Beograd, odluka kosovske izborne komisije jedan je u nizu pokušaja da se Srbima onemogući masovan izlazak na izbore. Od međunarodne zajednice očekuju da obezbjedi regularnost izbora.

PredsJednik Odbora za KIM Skupštine Srbije Milovan Drecun smatra da će se o tome razgovarati u narednim danima i da jednostavno ne može da se dozvoli Prištini da na takav način utiče na konačan rezultat.

“Evidentno je da Priština želi da u potonjem razvoju događaja ostvari punu kontrolu nad Zajednicom srpskih opština koja treba da bude formirana”, kaže Drecun.

Prema kosovskom biračkom spisku, u 10 opština u kojima su Srbi većinsko stanovništvo pravo glasa ima oko 122.000 Srba, javlja RTS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender