26. 10. 2021.

Obama pozvao Kongres da rješava probleme

Govoreći samo dva dana nakon što je Kongres, poslije 11 sati debate, postigao sporazum kojim je izbjegnut bankrot države, Obama je kazao da poslanici imaju malo razloga da se ponose.

“U vrijeme kada naša ekonomija traži veći rast i više radnih mjesta, ova proizvedena kriza, koja je trajala nekoliko sedmica, u stvari je ugrozila poslove i rast”, kazao je on.

Kompromisnim dogovorom, postignutim u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa, sredstva za finansiranje federalne vlade biće obezbijeđena do 15. januara, dok će limit za zaduživanje važiti do 7. februara. Dvije strane bi narednih nekoliko mjeseci trebalo da iskoriste za konačan dogovor.

Američki predsjednik je istakao tri oblasti u kojima demokrate i republikanci mogu uspešno da rade zajedno.

On je rekao da su to budžet koji promoviše i ekonomski rast i fiskalnu odgovornost, reforme za imigrante koje će omogućiti da milioni stranaca “bez papira” mogu da izađu iz crne ekonomije i plaćaju porez, kao i da pomognu razvoj farmera u ruralnim sredinama.

Obama je rekao da je Senat već usvojio nacrt zakona kojim je otvoren put imigrantima za dobijanje američkog državljanstva i pozvao Kongres da ga i on usvoji, što bi, prema njegovim riječima, trebalo da bude urađeno do kraja godine.

-Američki javni dug povećan je u četvrtak za 328 milijardi dolara, prvog dana kada je federalna vlada mogla da pozajmi novac poslije sporazuma kojim je izbjegnut bankrot države.

Ukupan javni dug sada je, prvi put u istoriji, premašio 17.075 milijardi dolara, saopštilo je danas ministarstvo finansija SAD. Prethodno rekordno zaduživanje u jednom danu iznosilo je 238 milijardi dolara i to se dogodilo prije dvije godine.

Američki Senat i Predstavnički dom Kongresa izglasali su 17. oktobra produženje važenja limita za zaduživanje i privremeno odblokirali finansijska sredstva za federalnu vladu.Ubrzo nakon toga, predsjednik Amerike Barak Obama stavio je potpis na oba dokumenta, čime su SAD izbjegle da po prvi put u istoriji dospiju u situaciju da ne mogu da vraćaju svoj spoljni dug.

Prema izglasanim mjerama, sredstva za finansiranje federalne vlade biće obezbijeđena do 15. januara, dok će limit za zaduživanje važiti do 7. februara. Dvije strane bi narednih nekoliko mjeseci trebalo da iskoriste za konačan dogovor.

“Eksplozivan” rast američkog javnog duga je, između ostalog, posljedica svjetske finansijske krize, koja je počela 2008. i već je 2011. godine premašio nivo američkog BDP za 15,14 milijardi dolara. Svi pokazatelji govore da je dug progresivno rastao u protekle dvije godine i 2013. godine ukupni javni dug popeo se na nezamislivih 16,7 triliona dolara.

Prema trenutnoj prognozi americkih federalnih rezervi, u 2014. godini sa budžetom na nivou prošlogodišnjeg neće biti moguće isplatiti obaveze države prema povjeriocima.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender