23. 09. 2021.

Šta krije Titova zaostavština

Zlatne poluge, satovi, prstenje sa inicijalima, grbovi, insignije, drago kamenje nalaze se u 11 otvorenih vreća. Osim komisije, džakove sa imovinom pregledao je i sudski vještak. Sve je dokumentovao fotografijama. Na sudu je da sada utvrdi kome pripada imovina 33 godine čuvana u depou Narodne banke.

Savjetnik predsjednika Srbije i predsjednik komisije Oliver Antić kaže da izgleda da među tim stvarima nema ničega što pripada Titu. Moguće da su u pitanju jedna ili dvije stvari zato što odgovara jednom kasnijem periodu. To će sud da utvrdi definitivno. Sve ostalo 99,9 odsto upućuje na Karađorđeviće, tvrdi Antić.

jovanka i tito

Parnicom pokrenutom 1996. godine Jovanka i sinovi Josipa Broza, Miša i Žarko, dokazuju da su sve stvari koje je popisala komisija predsjedništva SFRJ njena bračna tekovina, odnosno tekovina njihovog oca. Duga rasprava je posljedica toga što sud nije mogao da utvrdi šta je sve Brozova imovina i gdje se ona nalazi, kažu upućeni.

Advokat Goran Petronijević traži od suda da upotrebi svoja zakonska ovlašćenja i da od muzeja od banaka i svih drugih organa koji imaju bilo kakve beze sa ovim stvarima, dostave spiskove.

– Nakon toga, treba da se utvrdi gde se imovina nalazi. Naknadno će se utvrđivati čija je to imovina – državna, porodica Broz ili Karađorđević. Suština je u tome da niko ne uzme nešto što je tuđe, napominje Petronijević.

Maratonski spor sada bi mogao da se privede kraju. Međutim, u sudu kažu da ima novih svjedoka i zainteresovaih strana.

– Porodica Karađorđević obratila se sudu zahtevom da budu obavešteni o izvršenom popisu, jer smatraju da neke pokretnosti koje se nalaze u depou pripadaju ovoj porodici – kaže portparolka Prvog osnovnog suda Ida Nikitović.

Prema njenim riječima, to je bio razlog i da se izvještaj komisije dostavi porodici Karađorđević, a ročište povodom zaostavštine biće zakazano u što skorijem roku.

Da među popisanim stvarima koje su ostale iza Tita ima i njihovih, Karađorđevići su saznali iz medija. Izveštaj komisije im, kako kažu, nije od pomoći. Advokat Dušanka Subotić Homen navodi da nije dato ništa novo, nego je potvrđen sadržaj dokumentacije koja je bila u prvoj vreći. “Da bismo se izjašnjavali, nama su potrebni ti zapisi i nalaz veštaka”, kaže ona.

Na Prvom osnovonom sudu je sada da omogući nasljednicima i zainteresovanim stranama neposredan uvid u sve ono što je čuvano u Narodnoj banci i pravo na brzo okončanje spora.

Izvor: Telegraf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender