19. 10. 2021.

Standard građana kao pedesetih godina

Ukoliko se ovakva situacija nastavi, BiH će izgubiti srednji stalež, jer se i ta grupa društva sve više približava kategoriji siromaštva, upozorava direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine, Aleksa Milojević, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Ekonomski stručnjak ocjenjuje i kako postojeća bosansko-hercegovačka vlast obmanjuje narod podacima na osnovu kojih su bogatiji nego što su to bili prije rata a, zapravo, “živi se kao pedesetih godina prošlog vijeka”.

Može se slobodno reći, naglasio je, da je oko polovine stanovništva BiH toliko siromašna da nije u stanju da zadovolji, čak, ni svoje biološke potrebe.

“Društvo smo socijalne nepravde u kojem jedan mali dio gomila bogatstvo u svojim rukama, naročito u projektima privatizacije, a sve veći dio ‘klizi’ prema siromaštvu. Nemamo socijalni srednji sloj koji je uvijek jedan od najstabilnijih i socijalnih i ekonomskih faktora”, objašnjava Milojević.

Prema njegovom mišljenju, u BiH se velikim djelom živi od izvoza radne snage i od doznaka građana koje dopiru u zemlju, dok je drugi izvor sitna poljoprivreda.

“Skoro dvije trećine stanovništva ne mogu da dostignu ni polovinu potrošačke korpe. To znači da smo mi jako, jako siromašni. Htio bih da upozorim na jednu prevaru vlasti, a to je da u zvaničnoj statistici stoji da smo mi srednje razvijena zemlja… Međutim, to nije istina”, tvrdi ekonomista.

Milojević zaključuje da bi bilo “jako dobro” kada bi se napravila jedna mirnodopska revolucija u BiH, odnosno kada bi se pojavile neke nove partije, sa nekim novim programima, koje narod prepozna i onda se pregrupiše na te nove političke projekte.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender