25. 10. 2021.

Vintila tukao zatvorenike u “Viktor Bubnju”

Avdalović je ispričao da je polovinom jula 1992. godine doveden u “Viktor Bubanj”, te da je smješten u ćeliju, gdje ga je jednom udario Vintila, koji je dijelio hranu zatočenicima.

“Njegov zadatak je bio da podijeli hranu, a on bi sam nastavljao tuču. Mene je udario šakom i kutlačom u glavu”, rekao je svjedok.

Avdalović je rekao da ga je u “Viktor Bubnju” udarao i stražar Kemo, za kojeg je čuo da je bio siledžija.

“Jednom sam tražio da idem u toalet. Kada sam izašao, udario me je šakom da sam pomislio da se `Viktor Bubanj` okreće. Krv je kapljala, a on je uzeo čašu da u nju krv kaplje i rekao mi da pijem svoju krv”, prisjetio se svjedok.

Drugi svjedok na ročištu Gordana Botić ispričala je da je u “Viktor Bubanj” dovedena 1992. godine, te da je tokom zatočeništva obavljala radova.

“Čistila sam krv u kupatilu i tada sam pala u nesvijest”, rekla je Botićeva i dodala da su uslovi u ćeliji bili loši.

On je posvjedočila da je izvjesni Slavko Herceg bio zadužen za stražare u tom objektu.

“Viktor Bubanj” je napustila 7. jula 1992. godine, a kako je dodala, sada ima psihičke probleme kao posljedicu zatočeništva.

Vintili se zajedno sa Ramizom Avdovićem sudi za zločine počinjene u Centralnom zatvoru i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”.

Oni su optuženi da su, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuvar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Suđenje za zločine u “Viktor Bubnju” će biti nastavljeno 1. novembra.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender