24. 10. 2021.

Vodenim ospicama zaraženo 29 djece

U vrtiću “Plavi čuperak” u Boriku kažu da je bilo oboljelih mališana tokom prošlog mjeseca, dok u vrtiću “Kolibri” u Lazarevu i “Ježeva kućica” u centru grada kažu da oboljele djece ima i sada.

Direktor Osnovne škole “Đura Jakšić” iz Srpskog Milanovca Darko Tomić kaže da i u njihovoj školi ima djece oboljele od vodenih ospica.

– Za sada smo evidentirali dva učenika u četvrtom razredu i vjerovatno je došlo do prenošenja virusa sa jednog na drugog đaka – potvrdio je Tomić.

Mileva Popović, majka djevojčice koja je vodene ospice dobila u školi, smatra da roditelji ne bi trebalo da šalju djecu u školu ako uoče prve simptome ove zarazne bolesti.

– Kćerka mi je dobila ospice u školi i leži već deset dana. Roditelji ne bi trebalo da djecu šalju u školu po svaku cijenu, jer tako samo prave probleme i drugima – rekla je Popovićeva.

Pedijatar u Domu zdravlja Banjaluka dr Bosa Đajić kaže da mališani vjerovatno ne izlaze mnogo napolje i kada se jedno razboli, zaraza se brzo prenosi na ostalu djecu, što je karakteristično za vrtiće i škole.

– Vodene ospice ili ovčije boginje su zarazna bolest praćena osipom u vidu malih vodenih mjehurića koji izbiju po cijelom tijelu. Bolest je blage prirode i oboljeli često ozdrave bez ikakvog liječenja, dok su komplikacije rijetke – rekla je dr Đajić.

Prema njenim riječima, zarazi su najpodložnija djeca od dvije do sedam godina, a inkubacija ovog virusa može da traje od tri do 17 ili više dana.

– Simptomi koji ukazuju na pojavu osipa uglavnom su povišena temperatura i vrlo često svrbež kože. Osip može biti praćen glavoboljom, a malo kada i težim znacima – objasnila je ona.
Preventivne mjere

Mjere kojima se sprečava inficiranje vodenim ospicama su održavanje redovne higijene bolesnika, posebno ruku i noktiju, održavanje posteljine čistom te sprečavanje bolesnika da češe kožu.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender