26. 09. 2021.

Dan oslobođenja Beograda

Nikolić je vijenac položio uz najviše države i vojne počasti i intoniranje himne “Bože pravde”.

Predsjednik se, takođe, upisao u knjigu Spomen-groblja oslobodiocima Beograda.

“Da nije bilo vas, u Srbiji se ne bi rađala djeca, a rađaju se čestita i ponosna djeca Srbije, koja vas nikad neće zaboraviti. Zauvijek hvala”, napisao je Nikolić.

On je vijenac položio i na spomenik pripadnicima Crvene armije koji su učestvovali u oslobađanju Beograda na kojem je pisalo “hrabrim ruskim saborcima”.

Nakon višednevnih krvavih i teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Srbije i Jugoslavije.

Time su okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpio štetu izuzetno velikog obima. Bitka za oslobođenje Beograda, u kojoj je poginulo 20.000 ljudi, jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svjetskom ratu.

Za 11 dana, koliko su borbe trajale, poginulo je 15.000 pripadnika njemačkih okupacionih snaga, dok je blizu 9.000 zarobljeno. Prva armijska grupa NOVJ-a imala je oko 3.000 poginulih i 4.000 ranjenih, a Četvrti korpus Crvene armije izgubio je 960 vojnika i oficira.

Beogradskom operacijom okončana je 1.287 dana duga njemačka okupacija, stvorena velika oslobođena teritorija i onemogućeno povlačenje grupe “E” njemačke armije iz Grčke najkraćim pravcem, što je bilo od velikog značaja za dalje borbe u Jugoslaviji, ali i za južno krilo Crvene armije u daljim operacijama za slom Vermahta.

Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 961 borac Crvene armije i 2.994 pripadnika NOVJ-a, većina njih (2.092) u zajedničkoj grobnici. Sovjetski general Ždanov i maršal Birjuzov, koji su učestvovali u oslobađanju Beograda, poginuli su 20. oktobra 1964. godine, kada je njihov avion udario u Avalu, prilikom dolaska na proslavu godišnjice oslobođenja.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender