21. 10. 2021.

Đilas na prevaru izgradio kuću Velikog brata i zgrnuo milione

Firma „Imoušn prodakšn“ je 2005, u vrijeme kad je njen suvlasnik bio lider DS Dragan Đilas (preko svoje firme „Multikom“), izgradila kuću Velikog brata bez dozvola i saglasnosti nadležnih organa, i to pod izgovorom da zida „objekat za smještaj djece“.

Dozvole su pribavljene tek nekoliko mjeseci poslije završetka gradnje kuće od oko 2.000 kvadrata s bazenom, a sedmogodišnja zakupnina za Đilasovu firmu bila je 40.000 evra ili svega 494 evra mjesečno, dok su istovremeno ostvarivani milioni evra čistog profita. Za samo četiri godine emitovanja serijala (2005-2008) Đilas i partneri su ostvarili dobit od 688,5 miliona dinara.

– Đilas, odnosno njegova firma, bez ikakvih dozvola i saglasnosti praktično je oteo gradsko građevinsko zemljište na Košutnjaku, u elitnom dijelu Beograda, i digao objekat za snimanje rijaliti serijala „Veliki brat“. Kao investitor projekta zvanično se pojavljuje Sportsko-rekreativni centar Pionirski grad, a stvarni investitor je bila privatna firma „Imoušn prodakšn“ – navodi izvor Kurira.

Zapisnik

On dodaje da je i u zapisniku, koji su 30. aprila 2007. sačinili inspektori agencije za budžetsku reviziju, navedeno da je preduzeće „Imoušn prodakšn“ počinilo niz prekršaja.

– Naknadno, odnosno tek kad je sporni objekat izgrađen, „fabrikovani“ su svi papiri, čime je Đilasu omogućeno da promjeni namjenu objekta i prilagodi ga za snimanje „Velikog brata“. Tako je Đilas 1.967,12 kvadrata zakupio za 416,6 evra mjesečno na period od osam godina. Uz to, naknada za korišćenje tog otetog građevinskog zemljišta obračunata je i naplaćena po cijeni 20 odsto jeftinijoj od stvarne.

Proceduralno, sve je počelo tako što je Izvršni odbor Skupštine Beograda rješenjem od 26. juna 2002. ustupio SRC Pionirski grad na 10-godišnje korišćenje, bez obaveze plaćanja naknade, gradsko zemljište sa određenim objektima u Ulici Kneza Višeslava 27, koji se, pak, ne mogu davati u zakup, niti se mogu vršiti radovi bez saglasnosti Grada.

– Čak je i Sekretarijat za urbanizam 9. avgusta 2005. izdao izvod iz Generalnog urbanističkog plana Beograda do 2012. da se ne može započeti s gradnjom na toj parceli. Uprkos svemu, Pionirski grad i „Imoušn“ potpisuju 22. avgusta 2005. ugovor radi postavljanja demontažnog objekta za snimanje „Velikog brata“ na period od pet godina, na dijelu parcele Pionirskog grada, koji se obavezuje da obezbjedi infrastrukturu (struja, voda…) i da se formalno-pravno kao investitor prijavi za pribavljanje svih dozvola – priča izvor Kurira i podvlači da je taj ugovor protivzakonit jer je potpisan bez prethodne saglasnosti Grada i Republičke direkcije za imovinu:

– Tim ugovorom Đilasova firma je sebi obezbjedila neviđene beneficije, isturajući kao formalno-pravnog investitora Pionirski grad iako ova ustanova to nije bila. Ugovor je podrazumjevao da Pionirski grad neće polagati pravo na vlasništvo nad tim objektom, a „Imoušn“ je kao izvođača radova angažovao firmu „Eopod“ da od 1. septembra do 6. oktobra 2005. sagradi privremeni objekat za snimanje „Velikog brata“. Ipak, to što se kao izvođač radova vodila državna firma, a ne privatna „Imoušn“, koja ih je finansirala, donelo je uštedu Đilasovoj firmi od oko 40.000 evra.

Obustavili radove

Građevinska inspekcija je 6. oktobra 2005. obustavila radove i naložila uklanjanje objekta u roku od pet dana. Ipak, radovi su ubrzo obnovljeni, a Pionirski grad podnosi Sekretarijatu za urbanizam zahtjev za odobrenje gradnje „objekta za dnevni boravak djece“! Dozvolu za objekat od 1.967,12 kvadrata dobili su tek 17. marta 2006. a pravosnažna je postala 3. aprila, mada je kuća „Velikog brata“ već bila završena 2005. i u nju uloženo 16,1 milion dinara.

Povlačenje

Firma „Multikom“ je imala 49 odsto vlasništva u „Imoušnu“, koji je kasnije prodala Goranu Stamenkoviću i njegovoj firmi IMGS. U firmi „Multikom“ Dragan Đilas i njegova bivša supruga Milica Delević imali su 50 odsto, odnosno po 25 odsto udjela.

Đilas i Stamenković ćute

Bivši poslovni partneri Dragan Đilas i Goran Stamenković nisu željeli da govore o zidanju kuće „Velikog brata“ i sumnjama da je načinjeno niz prekršaja i zloupotreba. Na pozive i poruke Kurira nisu odgovarali.

/Kurir/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender