“Er Srbija” donosi 710 mil. $

U analizi, koju je “Oksford ekonomiks” izradio za tu kompaniju, navodi se da će direktan ekonomski uticaj na srpsku privredu biti povećanje BDP-a u iznosu od 190 miliona dolara u 2014, što će kroz povećane poslovne mogućnosti, turizam, trgovinu, investicije i globalnu povezanost, dostići iznos od 710 miliona dolara.

Stručnjaci procjenjuju da će nova avio-kompanija odmah donijeti ekonomsku dobit Srbiji, putem nekoliko ključnih kanala: otvaranja radnih mjesta, upravljanja lancem dostave i preko povećanja kupovne moći.

Očekuje se da udio “Er Srbije” (Air Serbia) u BDP-u, kao rezultat svakodnevnog poslovanja, bude 118 miliona dolara, uz stvaranje dodatnih 4.700 radnih mesta samo u Srbiji.

Do 2014. planirano je da se broj vazdušnih linija “Er Srbije” udvostruči. Na osnovu ukupnog porasta broja vazdušnih linija, u skladu sa predloženom putnom mrežom i brojem prevezenih putnika, ta povezanost će donijeti prihod srpskoj privredi od oko 54 miliona dolara, što je 0,12 odsto BDP-a zemlje.

U izvještaju se ističe da je veća vazdušna povezanost ključni pokretač ekonomskog rasta i razvoja, što olakšava integraciju zemlje u globalnu ekonomiju.

Globalni podaci takođe ukazuju na vezu između direktnih stranih ulaganja u domaću privredu i vazdušne povezanosti.

Uz to, potrošnja koja se očekuje u Srbiji, kao rezultat poslovanja nove nacionalne aviokompanije, pokrenuće dodatne aktivnosti u privredi, podržavajući dalji rast BDP-a i otvaranje novih radnih mjesta.

Očekuje se da prihod od noćenja stranih putnika, što iznosi 1.500 dolara po putniku, dodatno poveća BDP za 250 miliona dolara, što će istovremeno otvoriti i oko 8.500 novih radnih mesta u 2014. Kompanija će biti od izuzetnog značaja i za izvozno orijentisano poslovanje, posebno sa EU.

Vučić predstavlja prvi avion

Prvi avion u bojama i sa oznakama “Er Srbija” zvanično će 25. oktobra predstaviti potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić na skupu zaposlenih u ovoj avio-kompaniji, međunarodnih medija, visokih vladinih i drugih zvaničnika.

Vučić će svečano otkriti prvi Erbas A319 tog prevoznika, sa novim znakom, u crvenoj, plavoj i bijeloj boji, na ceremoniji na beogradskom aerodromu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender