27. 11. 2021.

Kusturica: Izetbegović u službi destabilizacije Balkana

Reditelj je, govoćeri o problemima na koje je naišao na početku snimanja novog filma “Na Mliječnom putu”, kada su mu politički čelnici BiH uskratili vojnu opremu potrebnu za pojedine scene, naveo da se ispostavilo da je on “pretežak politički zalogaj i za Izetbegovića i za njegovog žšahistuž predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića”.

“Od Ustikoline pa do krajnjeg sjevera, taj Bakir nikome ništa ne predstavlja, ali je za jedno važan. On je islamski ekstremista. To jeste opasno, ali stvaranje filma ovakvi likovi ne mogu osujetiti”, rekao je Kusturica za “Večernje novosti”.

On je ocijenio da se upravo na ovom primjeru pokazalo pravo lice “manekena” multietničke BiH iz Sarajeva, gdje populacija Kineza premašuje broj preostalih Srba.

“To su netrpeljivi etnomrsci iz 17. vijeka. Takvi su u stanju da jedno krštenje, ovaj put moje, pretvore u izdajnički čin. Svako se prema svojim radostima i tugama skrasi u duhovnom sjedištu, koje smatra svojim, a kada sam ja ispričao priču o svom porijeklu, o Babićima iz Hercegovine, kada sam kršten, to je smetalo Sarajevu usred gradnje 100 novih džamija”, rekao je Kusturica.

Govoreći o nastojanjima Zapada da revdira istoriju i kao krivce za Prvi svjetski rat označi Srbe, Kusturica je ocijenio da Njemačka ima potrebu da se “opere” od masovnog zločina, a da su joj Srbi pogodan “sapun” za to, te da imaju i ruke “Druge Srbije” da obave prljav posao.

On smatra da, ipak, Srbi mogu naprijed koračati spokojno jer imaju intelektualce koji su promijenili svijet.

“Savremenoj civilizaciji, njenoj nauci, kulturi, dali smo najveće sinove i kćeri. Srbi moraju koračati naprijed spokojno jer je vrijednost naučne istine neprolazna. Zato će se Andrićev institut pod okriljem Vlade Republike Srpske i Srbije baviti proučavanjem prošlosti, s namjerom da trasira naše buduće puteve”, kaže Kusturica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender