22. 10. 2021.

Osveštan temelj novog manastira Bešenovo

Manastir Bešenovo, koji je u 13. vijeku podigao srpski vladar Dragutin Nemanjić, jedini je fruškogorski manastir koji je srušen do temelja u Drugom svjetskom ratu.

“Posle više od sedam muklih decenija, divno je biti ovde i pesmom proslavljati ponovno uspravljanje našeg Bešenova”, rekao je vladika Vasilije osveštavajući temelje manastira.

On je naveo da je služenje liturgije na novim temeljima svetinje Nemanjića dar sa neba.

Kumovi novih temelja manastira Bešenovo bili su Ivan i Jadranka Mitrović, koji su priložili 20.000 evra i najveći su darodavci novog manastira.

Obnova manastira Bešenovo na inicijativu episkopa Vasilija počela je prije godinu dana, a prije izlivanja novih temelja otkopani su stari, koji su sedam decenija bili zarasli u korov.

Ovoj akciji do sada su se odazvali Srbi iz Srbije, zemalja okruženja, Evrope, kao i cijelog svijeta.

Gradnja manastira Bešenovo trebalo bi da se nastavi na proljeće 2014. godine zidanjem manastirske crkve.

Novčani prilozi za pomoć obnovi manastira Bešenovo mogu da se uplate na račun broj 340-11007646-60 koji je otvoren kod Erste banke. Za one koji obnovu žele da pomognu u građevinskom i drugim neophodnim materijalima kontakt telefoni igumana Arsenija Matića su 063/366-213 i 064/803-23-27.

Bešenovo je jedini fruškogorski manastir koji je u Drugom svjetskom ratu i neposredno poslije njega srušen do temelja. Najprije su ga na samom početku rata poharale Pavelićeve ustaše, da bi ga Nijemci 1944. srušili u bombardovanju.

Izvor: Agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender