16. 10. 2021.

Petorica vladika osveštala crkvu Svete Petke

Osveštanje su obavili vladika braničevski Ignjatije, episkop novosadski i bački, somborski i segedinski Irinej, episkop timočki Justin, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, kao i episkop šumadijski Jovan.

Održana je i sveta arhijerejska liturgija, uz prisustvo velikog broja vjernika, sveštenstva iz Braničevske eparhije i predstavnika lokalne samouprave. Crkva u naselju Busije posvećena je prepodobnoj majci Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka.

POZAREVAC-Crkva-svete-Petke-u-Pozarevcu

Požarevački hram, koji može da primi oko 2.500 vjernika, sazidan je uz pomoć brojnih donatora, među kojima je najveći koncern “Bambi”, ktitor ovog hrama. Ostale donacije priložili su vjernici i državna i gradska javna preduzeća, dok je požarevački garnizon Vojske Srbije uredio crkvenu portu.

Crkva u naselju Busije, koju je projektovao požarevački inženjer Krsta Nikolić, jedna je od najvećih u Evropi i sigurno najveći vjerski objekat posvećen Svetoj Petki. Za njeno podizanje, grad Požarevac besplatno je ustupio 50 ari placa u Ulici Strahinjića Bana.

Izvor: Telegraf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender